Het zandwallenlandschap is uniek voor Goeree-Overflakkee.
Het zandwallenlandschap is uniek voor Goeree-Overflakkee.

"Zandwallenlandschap Goeree gaat helemaal naar de knoppen"

Algemeen 764 keer gelezen

DEN HAAG/OUDDORP – "Zo gaat het zandwallenlandschap van Goeree helemaal naar de knoppen", zei Krijn Tanis van Natuur & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee(NLGO) woensdag bij de Raad van State. De organisatie maakt bezwaar tegen de bouw van een woning aan de Dirkdoensweg 33 in Ouddorp.

Tekst: Persbureau Cerberus
Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Daar vocht NLGO een bouwplan voor een woning op een zogenoemde schurveling aan. Schurvelingen zijn volgens Tanis uniek voor Ouddorp en omgeving. Die zijn honderd jaar geleden of langer uit de zandwallen en duinen afgegraven, zodat ze voor de landbouw en veeteelt gebruikt konden worden. Het zijn nu vaak de laatste open plekken in een steeds meer volgebouwd Ouddorp. Volgens Tanis en medestander Jos Hendriks moet je die open plekken beschermen en zeker niet volbouwen met woningen. En dat is precies wat de gemeente Goeree-Overflakkee wil. Die vindt dat er best een woning op de schurveling aan de Dirksdoenweg 33 gebouwd kan worden. Volgens de gemeentewoordvoerder heeft daar ooit een pandje gestaan en kan daar nu weer gebouwd worden. Volgens Tanis is dat klinkklare onzin,'daar heeft nooit een gebouw gestaan. Dat stond pal achter nummer 35 en dat deel van het terrein is al lang geleden afgesplitst en aan nummer 35 verkocht. Op de plek waar de gemeente nu wil bouwen staat bos en vroeger was het altijd agrarisch.'

Open plekken

Hoewel de gemeentewoordvoerder na vragen van de Raad van State erkende dat er beleid is om open plekken en schurvelingen in Goeree zoveel mogelijk open te houden, was het in dit geval financieel en ruimtelijk beter om een woning toe te laten. Tanis zei dat dit perceel aan de Dirksdoenweg intussen één van de tien open plekken in het gebied is die de gemeente vol wil laten bouwen. 'Vroeger met de gemeente Goedereede was dat onmogelijk geweest. Maar nu met de fusiegemeente Goeree-Overflakkee is geld blijkbaar het enige wat nog telt. Ze hebben dit perceel aangekocht en willen er nu flink wat geld voor zien,' aldus Tanis, die er nog aan toevoegde dat de oude gemeente Goedereede daar hoogstens een parkeerterreintje voor de achterliggende begraafplaats wilde maar zeker geen woningen. De Raad van State gaat de bezwaren nog eens tegen het licht houden en doet binnen enkele weken uitspraak.

Uit de krant