Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart
Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

Holocaustmonument Levenslicht ook te zien op Goeree-Overflakkee

Algemeen 765 keer gelezen

MIDDELHARNIS – 104.000 lichtgevende stenen. Samen vormen ze het tijdelijke kunstwerk Levenslicht van Daan Roosegaarde. Het aantal stenen is geen toevalligheid: het is gelijk aan het aantal uit Nederland afkomstige slachtoffers van de Holocaust. De presentatie van Levenslicht is donderdag 16 januari in Rotterdam. Daarna verspreiden de stenen zich over het hele land. Ook naar Goeree-Overflakkee.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto's Marco de Swart

Het Holocaustmonument Levenslicht is een onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan dit project doe meer dan 150 gemeenten in Nederland mee. Het zijn stuk voor stuk gemeenten van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma of Sinti zijn weggevoerd.

Zo staat Nederland 75 jaar na de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust, die 104.000 slachtoffers uit Nederland vergde. Goeree-Overflakkee telde bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 69 Joodse bewoners. Van hen zijn er 62 weggevoerd.

Ademhaling van licht
Het kunstwerk van Daan Roosegaarde, die de laatste jaren roem vergaarde met zijn lichtkunst in de openbare ruimte, bestaat uit 104.000 stenen. Die lichten op en doven weer uit, als een ademhaling van licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente wordt gemist én de impact van de Holocaust.

Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt bij het ontwerpen van dit tijdelijke monument.

Na de presentatie in Rotterdam verspreiden de stenen zich over het land. Van 23 januari tot en met 2 februari is een deel van Holocaustmonument Levenslicht te zien bij het gemeentehuis in Middelharnis. De locatie is zorgvuldig gekozen. Op de plek van het gemeentehuis stond vroeger Station Middelharnis, van waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners naar Middelharnis-Havenhoofd werden gebracht om daar met de veerboot verder op transport te worden gezet. De onthulling in Middelharnis is woensdagochtend 22 januari, op een nader te bepalen moment in de ochtendschemer.

Vier je Vrijheid 2020
Het tijdelijke Holocaustmonument is onderdeel van de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid. De aftrap van 'Vier je vrijheid 2020' was op 11 oktober 2019 met het vrijheidsconcert in recreatiecentrum De Staver met medewerking van het Orkest van de Koninklijke Landmacht. Het zwaartepunt van dit themajaar ligt tussen 1 april en 9 mei 2020, met een veelheid aan activiteiten.

De stenen lichten op en doven weer uit, als een ademhaling van licht. Foto Marco De Swart

Uit de krant