
Muurschildering Vrijvreugde: straks weer te zien, in een vitrine
Algemeen 306 keer gelezenDIRKSLAND – Vrijvreugde, de geredde muurschildering uit het Meijer Theater, staat momenteel bij Constructiebedrijf De Roon in Dirksland. Daar is niet alleen een vitrine in de maak voor de schildering uit 1945, maar vormde Vrijvreugde donderdag 19 november tevens het decor voor de overhandiging van een cheque aan de Stichting Juunrenne, die zich bezighoudt met de restauratie en herplaatsing van het bijna 75 jaar oude kunstwerk.
Tekst en foto: Kees van Rixoort
Vrijvreugde is in 1945 aangebracht in het Meijer Theater te Middelharnis om de eerste Koninginnedag na de bevrijding te vieren. Koninginnedag was toen op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Naast Vrijvreugde was de feestruime met nog meer schilderwerk versierd. Vrijvreugde is een afbeelding van ongeveer 1,5 bij 2,5 meter.
Dat de muurschildering er nog is, is te danken aan Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee, die het Meijer Theater kocht voor herontwikkeling. Hij liet Vrijvreugde uit de muur zagen en opslaan om het later opnieuw een plaats te geven bij het voormalige theater. Dit om het erfgoed te bewaren waar zo veel mensen herinneringen aan hebben en waarvoor Stichting Juunrenne zich inzet. Eerder wist de stichting een van de laatste juunrennen en een hooiberg in Ouddorp te redden, op te knappen en zo te behouden voor het nageslacht.
Het plan is om de muurschildering komend voorjaar, 75 jaar na de bevrijding, te herplaatsen, zodat iedereen het kan zien. Na plaatsing in een corten-stalen vitrine door Constructiebedrijf De Roon, komt Vrijvreugde buiten te staan, achter uv- en vandalismebestendig glas.
Op of bij de gevel van het Meijer Theater komt ook een originele postervitrine terug. Daarin zal een regelmatig wisselende expositie te zien zijn van foto's van activiteiten die ooit in het theater plaatsvonden, zoals uitvoeringen van koren, de fanfare en de gymvereniging. Dit in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.
In de vitrine vermeldt Stichting Juunrenne ook de sponsors van het Vrijvreugde-project. Behalve Wonen op Flakkee zijn dat de gemeente Goeree-Overflakkee, het Nipius-Roos Fonds, Stichting Maatschappelijke Belangen (SMB), Landbouwbedrijf De Wit, waar Vrijvreugde lange tijd was gestald, en de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut.
Dit rijtje is sinds donderdag 19 december aan te vullen met het Stimuleringsfonds van de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden. Maureen van Leeuwen, lid van de Ledenraad, overhandigde een cheque aan Jan Verbiest en Thijs Loosjes van de Stichting Juunrenne. "Het is belangrijk dat dit erfgoed behouden blijft", zei ze. "De Stichting Juunrenne ondersteun ik graag vanuit de agrarische achtergrond van de Rabobank en ook van mijzelf." De financiering van het de Vrijvreugde-operatie is rond.