Afbeelding

Een eigen bedrijf als schoolproject

Algemeen 1.746 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Voor veel scholieren van de middelbare school is het maken van een profielwerkstuk een saaie en vervelende bedoeling. Maar voor de zeventienjarige student op de CSG Prins Maurits Levi Spelt niet, samen met zijn projectleden start hij een eigen onderneming als profielwerkstuk.

Tekst: Rody Vlietland

Vorig jaar schreef Levi met zijn toenmalige projectleden een bedrijfsconcept voor het keuzevak bedrijfseconomie. Met zijn team leverde hij het plan in voor een onderneming dat gevulde broodjes verkoopt. Nadat het plan was ingeleverd kregen Levi en zijn groepsgenoten te horen dat dit plan ook uitgevoerd mocht worden als invulling voor het profielwerkstuk wat iedere scholier in zijn laatste jaar moet maken. Levi: "Toen ik het hoorde was ik heel enthousiast, helaas waren mijn groepsleden dat niet. Een onderneming runnen is meer werk dan alleen een werkstuk maken voor het profielwerkstuk. Ik was de enige uit mijn projectgroepje die het niet erg vond om extra werk te verrichten en graag een onderneming wilde starten, dus kon het niet doorgaan. Gelukkig bleek ik niet de enige te zijn met deze ondernemersdrang, daarom vormde ik samen met drie andere gemotiveerde scholieren een team."

Doordat iedereen uit een ander projectgroepje kwam moesten de vier heren een nieuw bedrijfsconcept verzinnen. Levi: "We wilden een concept waar we alle vier affiniteit mee hebben. Na enkele brainstormsessies kwamen we erachter dat het onderwerp computertechniek iets was waar wij allemaal kennis van hadden. Zo ontstond JNL's Computers."

Vervolgens had het team de doelgroep vrij snel in kaart gebracht, de studenten wisten vrijwel direct dat de onderneming gericht moest zijn op senioren. Levi: "We zagen namelijk dat veel ouderen niet goed overweg kunnen met de computers, terwijl ze dat misschien wel willen. Daarom bieden wij met JNL's computers cursussen aan waarin we de basis uitleggen voor programma's als Word, Powerpoint en Outlook. Verder schonen we computers op, kunnen we computers verbeteren door meer geheugen te installeren en geven we advies."

Binnen een uur weten hoe het werkt

De zeventienjarige ondernemer: "De cursus duurt ongeveer een uur, we werken samen met de cursist ons programmaboekje door. Na de cursus kent de cursist de basis van het programma, en weet hij of zij hoe het programma werkt. We vinden het persoonlijke contact met de cursist belangrijk, zodat diegene gemakkelijk vragen kan stellen. Daarom bieden wij service aan huis, doordat wij langskomen zijn we toegankelijker voor iedereen."

Samenwerking met Nieuw Rijsenburgh

Op dit moment werkt JNL's Computers samen met Nieuw Rijsenburgh, één keer in de twee weken houdt het team een inloopspreekuur voor de bewoners van het woonzorg complex. Bewoners kunnen vrijblijvend naar het inloopspreekuur komen en hun vragen over de computer stellen. Levi: "laatst was er een vrouw die vroeg of ze een laptop of een Ipad moest halen. Eerst vroegen we waarvoor ze het wil gebruiken, en op basis daarvan hebben wij advies gegeven. Het inloopspreekuur in Nieuw Rijsenburgh is perfect voor dit soort vragen. We hopen dat we in de toekomst dit soort inloopspreekuren op meerdere locaties kunnen en mogen houden. Het voelt namelijk fijn om iemand te helpen." Voor meer informatie over de diensten en/of tarieven van JNL's Computers kunt u bellen naar 0649529033, naar de website www.jnls.nl of mailen naar info@jnls.nl.

Deze studentonderneming is in samenwerking met Jong Ondernemen opgericht. Jong Ondernemen is een landelijk bedrijf dat een lesprogramma's aan scholen biedt om studenten een eigen onderneming te laten oprichten. Met dit programma krijgen de leerlingen de kans om hun ondernemende vaardigheden te ontwikkelen en te zien waar hun kwaliteiten liggen.

Uit de krant