Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de bouwkundige kwaliteit van de historische schuur van Welgelegen in Ouddorp. Foto: Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de bouwkundige kwaliteit van de historische schuur van Welgelegen in Ouddorp. Foto: Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.

Pleidooi voor behoud historische schuur Welgelegen

Algemeen 1.183 keer gelezen

OUDDORP – Voor het historische woonhuis en de wagenloods van Welgelegen lijkt er toekomst te zijn. Maar of dat ook geldt voor de grote schuur van het complex aan de Hazersweg in Ouddorp, is lang niet zeker. De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht strijdt voor het behoud van het grote, markante bouwwerk met cultuurhistorische waarde.

Tekst: Kees van Rixoort

Welgelegen was een grote boerderij van de familie Breen. Het bestaat nu nog uit een woonhuis, een wagenloods en een schuur. Het woonhuis is uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is gebouwd nadat het huis van voor die tijd was afgebrand. Alleen de kelder is bewaard gebleven. De wagenloods is met vijf deuren indrukwekkend. Er zijn weinig historische boerderijen in de omgeving met zo'n grote wagenloods. Welgelegen was dan ook een gigantisch complex, zeker voor de maatstaven van Ouddorp, waar de boerderijen veelal kleinere 'spulletjes' zijn.

Monument
De voormalige gemeente Goedereede onderkende de cultuurhistorische waarde door Welgelegen ooit het predicaat gemeentelijk monument te geven. Inclusief de schuur, die volgens de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht behouden kan blijven en van een nieuwe bestemming voorzien door er een vijftal appartementen in te realiseren.

De bouwkundige constructie met de eeuwenoude spanten kan dan intact blijven. Dat is veel beter dan de andere optie: de schuur slopen en er een replica met appartementen voor terugbouwen. "Je gaat toch ook niet de Nachtwacht weggooien en er een kopie voor terughangen", zegt Jaap van der Slik van de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.

Het pleidooi van de stichting komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de bouwkundige kwaliteit van de historische schuur. Bureau Helsdingen, in de arm genomen door de gemeente in de aanloop naar de wijziging van het bestemmingsplan, stelde na een zeer gedetailleerde inventarisatie vast dat restauratie van de schuur mogelijk is voor 130.000 euro. Ook architect Van der Zwan, een expert op het gebied van monumentenrestauratie, trok die conclusie. De omvorming tot een complex met appartementen is een haalbare optie, aldus de architect, en zelfs een penthouse aan de achterzijde is niet uit te sluiten. Van der Zwan deed zijn – globale – onderzoek in opdracht van de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.

Villawijkje
Welgelegen, dat er door vandalisme niet op vooruit is gegaan en bovendien niet naar behoren is onderhouden, is momenteel in bezit van projectontwikkelaar De Langen & Van den Berg uit Bergambacht. Op de rond het historische complex gelegen gronden wil deze firma een villawijkje bouwen. Bezwaren daartegen van omwonenden zijn door de Raad van State van tafel geveegd.

Naast de villa's zou het bouwproject bestaan uit het restaureren van het oude woonhuis en de wagenschuur. Over het behoud van de schuur heeft de projectontwikkelaar twijfels. Het lijkt erop dat deze de voorkeur geeft aan sloop en herbouw.

De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht doet nu de oproep aan de gemeente om te besluiten geen sloopvergunning af te geven en dus de schuur te laten staan en een nieuwe bestemming te geven. "Het college is aan zet", zegt Van der Slik, die zich ook richt tot de gemeenteraad en de eigenaar van Welgelegen. "De gemeente heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de schuur waardevol en bijzonder is. De status van gemeentelijk monument toekennen, dat doe je niet zomaar. Bovendien geven twee rapporten aan dat restauratie haalbaar is. De schuur is absoluut geen bouwval. Het gaat om een bouwwerk dat uniek is in stijl en formaat, met een herenhuis ervoor en gelegen op een prachtig, centraal punt, waar veel mensen langs komen, ook toeristen. Zo'n bouwwerk ga je niet afbreken en opnieuw bouwen. Dan zou de ziel er totaal uit zijn."

Reactie wethouder
Wethouder Daan Markwat reageert als volgt op de oproep van de stichting: "Mijn voorkeur gaat uit naar zo spoedig mogelijke realisatie van dit project en dan zal voor de meest haalbare vorm geopteerd moeten worden. Als we nog (veel) langer wachten, wordt de kans dat er nog iets behouden kan blijven steeds kleiner."

Uit de krant