Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Boeren waarschuwen Den Haag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandagmiddag staan er in het gras naast de N59 een rij met tractoren. Het is één van de tientallen plekken in Nederland waar boeren protesteren. "Dit is een signaal, we geven een waarschuwing aan de politiek."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Minister Schouten had op de dag van het protest overleg met boerenorganisaties, die zelf een plan hebben opgesteld om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Bij de rij trekkers ter hoogte van de Schaapsweg vertelt melkveehouder Wibo van der Linden: "We hopen dat de minister onze plannen overneemt." Pluimveehouder Sjef de Baar valt hem bij: "Het lijkt er nu op dat boeren het wisselgeld zijn om de bouw weer op gang te helpen. Maar wij laten niet over ons heen lopen.."

De stemming onder de actievoerders is opgewekt. Sjef de Baar: "We zijn boos op de politiek maar blijven gewoon lachen hoor." Een vrachtwagen met suikerbieten komt langs, de chauffeur drukt stevig op de claxon. De boeren steken grijzend hun hand op. "Mooi toch." Er staat een rij van zo'n 15 tractoren opgesteld. De actie is van 12.00 tot 14.00 uur. "Dit past goed tussen de werkzaamheden door. Maar als het vandaag had geregend dan was het grasveld te klein geweest. Nu zijn er veel boeren druk bezig op het land, want woensdag voorspellen ze regen."

Warme winter
De actievoerders bestaan uit landbouwers, melkveehouders, bollentelers, een pluimveehouder en een bioboer. "We hebben allemaal last van de regels en het gebrek aan waardering voor wat de sector de afgelopen jaren zelf al heeft gedaan om de uitstoot te verminderen." Of er de komende weken nog meer acties op touw staan? Wibo van der Linden: "Dat ligt aan Den Haag. Het kan voor de kerst rustig zijn. Maar als ze geen gebruik maken van onze voorstellen dan kan het een warme winter worden."

Meer berichten