De rechter buigt zich over het plan om de 12 windmolens tussen Paviljoen Sluishaven en Ooltgensplaat te vervangen door 7 grotere windmolens die verder bij het water vandaan staan.
De rechter buigt zich over het plan om de 12 windmolens tussen Paviljoen Sluishaven en Ooltgensplaat te vervangen door 7 grotere windmolens die verder bij het water vandaan staan.

Omwonenden vrezen Madurodam-effect na bouw windmolens

Algemeen 1.040 keer gelezen

"Je voelt je écht heel klein bij zo'n windmolen. Ik noem het een Madurodam-effect'' , zei bewoonster van de Hooidijk in Ooltgensplaat Paola van der Tang donderdag bij de Raad van State in Den Haag.

Door Persbureau Cerberus | Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Zij en haar partner Jos van der Tang horen bij een groepje omwonenden dat zich fel blijft verzetten tegen de bouw van zeven windmolens met een tiphoogte van 150 meter aan de Grote Adriana Theodora Polder. De zeven molens vervangen twaalf bestaande turbines die lager zijn. Ze gaan het niet slechter krijgen qua geluid, zegt woordvoerder A. Timmermans namens Windpark De Plaet (Deltawind) die de molens wil bouwen. Omwonenden willen echter dat de Raad van State een streep zet door het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning die Goeree-Overflakkee heeft verleend. Ook de gemeente zegt dat de windturbines binnen de toegestane geluidnormen blijven.

De Van der Tangs waren als enigen van de omwonenden naar Den Haag afgereisd. Ze constateerden na de zitting tevreden dat ze alles hebben kunnen zeggen wat ze op hun lever hadden. Dat hadden ze niet verwacht. Hun bezwaren zijn gericht tegen geluid, slagschaduwen en het uitzicht dat fors zal veranderen. Voor hen is het al winst als de Raad van State twee van de turbines uit het plan haalt en naar het Hellegatsplein verplaatst. Ze wonen er 570 meter vandaan. ''Ik heb van die hoge turbines gezien vanuit een woning ergens anders'', zei Van der Tang. Ze was zich 'rot geschrokken' van de dominantie van de hoge apparaten.

De zeven windturbines van Piet de Wit komen verder van de dijk af te staan. Ze schuiven vijftig meter landinwaarts op. ''Tien procent dichterbij ons'', zei Van der Tang. Volgens hem kan het op papier allemaal wel kloppen, maar hij vraagt zich af waarom er overal zoveel hinder wordt ondervonden van windturbines. ''De praktijk is blijkbaar toch anders''. Zijn bezwaar over stikstof, dat een belangrijke rol had kunnen spelen, werd donderdag door de Raad van State meteen als ongegrond afgedaan. Bezwaren met betrekking tot de PAS en Natura 2000-gebieden kunnen in zo'n laat stadium niet meer worden aangevoerd, zei voorzitter Mieke Diepenbeek. Uitspraak van de Raad van State naar verwachting over drie maanden.

Uit de krant