Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Hobbyfotograaf Jan Bruggeman: "Ik maak iedere dag foto's"

SOMMELSDIJK – Jan Bruggeman heeft honderden foto's van Flakkee op zijn harde schijf staan. Vorig jaar maakte hij een kalender met een aantal van zijn foto's. Dit jaar besloot de hobbyfotograaf wederom een kalender te maken, alleen ditmaal in het Flakkees dialect. Een aantal mensen van de Facebookgroep 'Je bint van Flakkee as je...' was zo enthousiast dat zij de kalender bij de fotograaf bestelden. Bruggeman: "Het was niet eens de bedoeling dat ik mijn fotokalenders zou gaan verkopen, maar als mensen ze willen hebben, dan help ik graag."

Tekst en foto: Rody Vlietland

Jan Bruggeman begon ongeveer zes jaar geleden met zijn fotografiehobby. "Ik had vroeger een voor- en achtertuintje waarin ik bezig was, maar sinds ik verhuisd ben heb ik die niet meer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere hobby en toen kwam ik uit op fotograferen. Ik kocht een compacte camera met een 50x optische lens, de camera moet voor mij klein en handzaam zijn omdat ik graag fiets, het is vervelend om altijd een statief te moeten meenemen als je een klein rondje gaat fietsen of wandelen. Ook kocht ik een computer met een extra harde schijf om mijn foto's op te bewaren. Nadat ik mijn computer had gekocht ging ik direct op Facebook en sloot me aan bij de groep 'Je bint van Flakkee as je...' waar ik mijn foto's op plaatste. In de groep krijg ik vaak positieve reacties en veel likes."

Altijd camera mee

De fotograaf vult aan: "Ik moet de hond minimaal vier keer per dag uitlaten, en eigenlijk neem ik dan altijd mijn camera mee. Aan de ene hand heb ik de hond en aan de andere kant hangt mijn tas. Ik heb mijn camera altijd bij me. Als ik mijn cameratas een keer niet mee heb dan kijken mensen raar op en vragen of ik iets vergeten ben. Iedereen kent mij met een camera."

Eind 2018 wilde ik iets doen met de foto's die ik altijd maakte. Ik kwam op een website waar je kalenders kunt maken met eigen gemaakte foto's. Ik besloot mijn eigen kalender te maken voor het jaar 2019, toen ik mijn kalender eenmaal binnenkreeg was ik er zo trots op dat ik het deelde in de Facebookgroep. Al gauw kreeg ik een meerdere privéberichten op Facebook van mensen die de kalender met mijn foto's erin wilden kopen. Het was niet mijn bedoeling om kalenders te gaan verkopen, maar er was wel vraag naar. Daarom besloot ik het voor het volgende jaar wel te doen. Alleen wilde ik de kalender ook in het Flakkeese dialect maken. Dit heb ik nu gedaan, en ik heb al een aantal kalenders verkocht. Mensen kunnen mij gewoon een berichtje sturen als ze een kalender willen kopen."

Meneer Bruggeman is niet alleen bezig met het maken van kalenders ook heeft hij een compacte agenda met zijn foto's erin gemaakt. Bruggeman: "De agenda was één van de moeilijkste dingen om te maken, het bevat namelijk meer dan zeventig foto's. Ik heb een paar keer gehad dat ik foto's dubbel in de agenda had staan, het is lastig om al die verschillende foto's te onthouden. Maar het is me gelukkig uiteindelijk gelukt!"

Vijftig tot honderd likes

Ook heeft de creatieve fotograaf een eigen boek uitgebracht met allerlei waargebeurde verhalen uit zijn leven, geschreven in het Flakkeese dialect. Bruggeman: "Ik schrijf vaak korte verhalen die ik in de Facebookgroep zet, meestal krijg ik hier tussen de vijftig en honderd likes op. Een familielid had al deze verhalen gebundeld tot één boekwerk. Dit vond ik zo'n leuk idee dat ik het boekje meerdere malen heb laten drukken bij een drukker, ondertussen is het boek verkocht aan meer dan honderd mensen."

Toen de heer Bruggeman gevraagd werd naar zijn volgende projecten antwoordde hij: "Op dit moment ben ik bezig met een tweede verhalenbundel, het is alleen moeilijk om weer nieuwe verhalen te verzinnen. Daarom weet ik niet of ik het ook uit ga brengen, misschien wordt het een minder dikke bundel dan de vorige."

De fotograaf: "Mijn schoonzoon werkt in de ict-sector, als mijn computer niet werkt dan kan hij hem op afstand weer repareren. Ook zegt hij dat ik goed overweg kan met computers zo op mijn oude dag. Veel mensen van mijn leeftijd weten niet hoe ze met een computer moeten werken."

Meer berichten