Logo eilandennieuws.nl
Het koor bijna honderdtien jaar later.
Het koor bijna honderdtien jaar later.

Gemengd koor Excelsior zingt al 110 jaar

DIRKSLAND – Gemengd koor Excelsior is niet de oudste muzikale vereniging op Goeree-Overflakkee. Muziekvereniging Sempre Crescendo heeft papieren die nog verder teruggaan in de tijd. Maar met 110 jaar is Excelsior wel het oudste eilandelijke zangkoor. Om deze bijzondere verjaardag te vieren is er op zaterdag 9 november een jubileumconcert in De Schakel te Dirksland.

Tekst: Kees van Rixoort

Het koor is op 26 november 1909 opgericht. Een foto en het allereerste programmaboekje herinneren aan het prille begin. In december gaf Excelsior al het eerste concert. Dat was in de hervormde kerk te Dirksland, waar het koor in de begintijd ook repeteerde.

Excelsior (steeds hoger) begon als christelijk koor, maar ging na twintig jaar verder als neutrale zangvereniging. Daarmee was het een van de drie neutrale gemengde koren op Goeree-Overflakkee. De groei zat er goed in, al bleef het gedwongen stil tijdens de oorlogsjaren. Het koor, mede door toedoen van een bekende dirigent als Gerrit Zoon een begrip, bloeide en telde ook een kinderkoor en een jonge dameskoor.

Nieuwe wasdom

Toch kwam de klad erin. Rond 1975 waren er nog maar achttien leden. De opkomst van de tv was daar volgens Excelsior debet aan. Maar onder leiding van voorzitter Jan Los en Rien Knops lukte het om tot nieuwe wasdom te komen. Bijna honderd leden telde Excelsior op een gegeven moment, inclusief de close harmony-groep. Het koor, dat toen onder leiding stond van dirigent Bert Gebben, trad ook op in communistisch Polen, waar het een zusterkoor had. In bijvoorbeeld Trier en Italië waren eveneens optredens.

Dichter bij huis wist Excelsior 10.000 gulden bij elkaar te zingen voor de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Korenfestivals namen de plaats in van concoursen, waarvoor het koor stad en land afreisde, aanvankelijk nog deels met de tram en de boot. Muzikaal ontwikkelde Excelsior zich met een gevarieerd repertoire van Bach tot de Beatles en niet te vergeten de bekende opera- en musicalmelodieën.

Tegenwoordig staat dirigente Meike Warmoeskerken voor het koor. Het telt circa vijftig leden en is daarmee een van de grootste gemengde koren in de regio. De zangers en zangeressen, in leeftijd variërend van 50 tot dik in de tachtig, komen uit een grote kring rond Dirksland. Wel heeft Excelsior een speciale band met het dorp. Het is er opgericht en het is er regelmatig te horen, zoals om het jaar bij de Dodenherdenking. Tien jaar geleden overhandigde burgemeester Stoop van de gemeente Dirksland de Koninklijke Erepenning ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. En de repetities vinden wekelijks plaats in het Dirkslandse verenigingsgebouw De Schakel.

Jubileumconcert

Daar is op 9 november ook het jubileumconcert van gemengd koor Excelsior, dat dan gehuld is in nieuwe zwart/koningsblauwe kleding. Het publiek kan een programma verwachten dat zich beweegt van klassiek naar opera en van operette naar musical (Evita, Cats, Phantom of the Opera, The Lion King en – vooruitlopend op 75 jaar bevrijding – Soldaat van Oranje). De TiCi-band speelt muziek uit de jaren 60 tot en met 90. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop bij Primera in Middelharnis, bij assurantiekantoor Van Loo in Dirksland en bij de leden van het koor.

Het 110 jaar oude koor is er goed aan toe, al heeft het wel te kampen met vergrijzing. "We gaan lekker door. Plannen genoeg", zegt voorzitter Rineke Dolislager. Het succes van gemengd koor Excelsior verklaren zij, bestuurslid Betsie Heintjes en secretaris Wim Polder als volgt: "Een gevarieerd repertoire, enthousiaste dirigenten en het sociale karakter van het koor. Er is een goede band onderling, en dat is heel belangrijk."

Meer berichten