Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Natuurles op Slikken van Flakkee

DIRKSLAND – De krachtige windstoten, grimmige lucht en stromende regen weerhielden de scholieren niet om vrijdagmiddag een natuurles te volgen. De leerlingen kregen van een boswachter les over de Slikken van Flakkee en gingen krabben vangen. Later op de dag klaarde het weer gelukkig op.

Tekst en foto's: Rody Vlietland

Voordat de natuurmiddag begon werden de drie klassen van twee verschillende basisscholen opgedeeld, de ene helft ging krabben vangen en kreeg les over zeewier, de andere helft maakte een kleine excursie door de Slikken van Flakkee onder begeleiding van een boswachter van Staatsbosbeheer.

Aggresief gedrag
Tijdens de tocht geeft de boswachter uitleg over de verschillende diersoorten die op de Slikken van Flakkee te vinden zijn. Zo wordt er verteld dat de mannelijke heckrunderen zich tijdens bronsttijd agressiever gedragen naar elkaar, en dat de zwaksten uit groep verstoten worden, het jaar erop krijgen de zwakke schakels een nieuwe kans om zich te bewijzen. Ook vertelde de boswachter hoe zij, door het creëren van centrale eet- en drinkplekken de runderen makkelijk kunnen monitoren.

Op het einde van de tocht werden er een aantal reeën gespot. Het lichaam van een ree staat van nature iets voorover gebogen zodat het dier ten alle tijden in een soort sprinthouding staat. Door deze bouw kunnen ze snelheden tot wel vijftig kilometer per uur behalen. Zo kan het dier eventueel gevaar vermijden.

Grevelingenweek
De buitenlessen staan in het teken van de Grevelingenweek die loopt van 16 tot en met 23 oktober. De Grevelingenweek is een initiatief van IVN Natuureducatie samen met Staatsbosbeheer, Provincie Zeeland, Provincie Zuid-Holland, NME-centrum Schouwen-Duiveland en verschillende recreatieondernemers rondom de Grevelingen. Ook worden de buitenlessen gegeven om kinderen meer bewust te laten worden over de natuur omgeving. Hoe meer de leerlingen weten over de natuur, hoe beter ze er dus later mee omgaan.

Meer berichten