Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Pijpenstelen, aardewerk en munten tussen boomwortels aan de haven

GOEDEREEDE – Heel veel steeltjes van pijpen, brokken aardewerk, een musketkogel, lakenloodjes en munten, waaronder centen en een duit. Dat is de voorlopige oogst van archeologisch onderzoek dat historische vereniging De Motte uitvoert in Goedereede.

Tekst: Kees van Rixoort

Aan de noordzijde van de haven ligt het wegdek open. Dit om nieuwe grond aan te brengen onder de bomen die daar staan. De bomen tieren minder welig dan de bomen aan de overzijde van de haven. Nieuwe grond moet daar verandering in brengen.

Amateurarcheologen
Het wegzuigen van de bestaande grond via een drain maakt dat diepere lagen dan de afdekkende zandlaag binnen bereik komen. Omdat dit een locatie is waar de nodige resten uit het verleden te verwachten zijn, is archeologisch onderzoek geboden. De amateurarcheologen van De Motte voeren dit uit. Zodra ze echt bijzondere vondsten doen, zoals een kademuur of een tonput, komt een archeologisch bureau ter plekke voor nader onderzoek.

Geen grote klappers
Zover is het echter nog niet gekomen. Grote klappers zijn tot op heden niet te melden. De archeologen onderzoeken aan de haven én op de parkeerplaats bij het gesloopte gemeentehuis, waar de afgevoerde grond op grote hopen terecht komt. Naast de pijpenstelen, munten en brokken aardewerk is er een stuk verharding van keien en basaltblokken aangetroffen, dat mogelijk een deel van een oudere kade of een pad is.

Deze week is de afronding van de werkzaamheden in Goedereede. Na het graven van een diep gat voor een extra boom zit het werk voor De Motte erop. Volgende maand kunnen ze opnieuw aan de bak aan de haven van Middelharnis, waar eveneens werkzaamheden aan de gang zijn.

Meer berichten