Archieffoto van een woonwijk in Oude-Tonge.
Archieffoto van een woonwijk in Oude-Tonge. Foto: Wim van Vossen

Interview: 'Samen werken aan kwaliteit van wonen'

Algemeen 439 keer gelezen

Formeel zijn de vier woningbouwverenigingen op het eiland sinds afgelopen zomer samengevoegd tot Oost West Wonen. Op 1 januari is het tijd voor de volgende stap, dan gaan de organisaties verder onder de nieuwe naam en verdwijnen de vertrouwde namen Beter Wonen, Fides Wonen en Woongoed GO. Een gesprek met interim-bestuurder Jan Salverda over het fusieproces, praktische problemen en de toekomst.

Tekst: Martijn de Bonte

Allereerst een belangrijk punt voor huurders: de huurprijs. Volgens de bestuurder van de nieuwe organisatie is en blijft de betaalbaarheid van de woonlasten topprioriteit. De huren worden niet aangepast vanwege de fusie. Huurders draaien dus niet op voor de fusiekosten. De eerste jaren kost de fusie extra geld, daarna kan er door de samenwerking jaarlijks ruim zes ton worden bespaard, bleek uit eerder onderzoek. Ook het puntensysteem voor het toewijzen van woningen blijft ongewijzigd, het principe 'hoe langer iemand ingeschreven staat, hoe groter de kans op een woning' blijft leidend. Vanaf begin 2020 gaat Oost West Wonen werken met een nieuwe website voor woningzoekenden. Een praktisch punt is dat er woningzoekenden zijn die ingeschreven staan bij meerdere woningbouwvereniging. Bij de overgang naar Oost West Wonen telt het aantal punten van de woningbouwvereniging waar ze het langst zijn ingeschreven.

'Gaat over mensen'
In een gesprek met Jan Salverda worden praktische onderwerpen naadloos afgewisseld met beschouwingen over de rol van een woningbouwcorporatie. "De woningbouwvereniging is niet alleen verantwoordelijk voor huurhuizen, maar voor de leefbaarheid in de wijken. Samen met andere partijen moet er worden gezorgd voor kwaliteit van wonen, dat is meer dan alleen een goede woning. Dat gaat ook over de veiligheid in de wijk, of mensen in het dorp terecht kunnen voor een halfje brood, de kinderen buiten kunnen spelen en genoeg plekken voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Het werk van de woningbouwvereniging gaat meer over mensen dan over stenen."

Online klantenportaal
Nu de fusie formeel een feit is, moeten er een flink aantal stappen worden gezet. Het personeel moet een plek vinden binnen de nieuwe, grotere organisatie. De reglementen en voorwaarden moeten worden geharmoniseerd, de nieuwe naam Oost West Wonen en nieuwe website moeten worden geïntroduceerd. De vier automatiseringssystemen voor onder andere de administratie moeten worden samengevoegd en er wordt gewerkt aan een online klantportaal waar huurders online hun zaken kunnen inzien en regelen. Bijvoorbeeld het doorgeven van een reparatieverzoek. Er moet een nieuwe ledenraad worden geïnstalleerd en zo zijn er nog een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Maar volgens Salverda draait alles ondertussen gewoon door. "Huurders moeten zo min mogelijk merken van de fusie."

De interim-bestuurder is aangesteld voor een jaar. Salverda: "In die tijd moet de basis van de organisatie staan." Voor zijn taak bij Oost West Wonen was hij 12 jaar bestuurder van Domijn in Twente, een grote woningbouwcorporatie met 200 personeelsleden. Omdat Salverda in Haaksbergen woont, huurt hij een woning in Ouddorp. Dat huis is van een particulier en niet van de woningbouwvereniging. Van maandag tot en met donderdagavond is hij op het eiland, in het weekend rijdt hij terug naar Twente. "Ik ben vooral aan het werk als ik op het eiland ben, maar ik vind het heerlijk om even naar strand te gaan na het werk. Wat mij hier opvalt als buitenstaander, is dat de mensen echt trots zijn op hun eiland. Ze hebben het dan over ons eiland. Dat is hetzelfde gevoel als bij de Friezen, de provincie waar ik geboren ben."

Vastgoedstrategie
Naast alle praktische punten wordt er bij Oost West Wonen gewerkt aan een nieuwe vastgoedstrategie. Daarin staat precies hoeveel woningen en welke type woningen er in de toekomst moeten zijn per kern. Om dat te kunnen bepalen, wordt er gekeken naar de toekomstige bevolkingssamenstelling, de inkomens van de bewoners en de regelgeving vanuit Den Haag. Het is de bedoeling om over een jaar de nieuwe vastgoedstrategie te presenteren. Dan is duidelijk waar er in de toekomst gebouwd, gerenoveerd of gesloopt gaat worden. Ondertussen gaan de lopende projecten gewoon door, zo kijkt Oost West Wonen bijvoorbeeld of zij een rol kunnen spelen in de herbestemming van het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge.

Eén centraal kantoor
De nieuwe organisatie gaat in de toekomst werken vanuit één centraal kantoor. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de tekeningen voor de uitbreiding van het voormalige kantoor van Woongoed GO langs de rondweg van Middelharnis. Door de uitbreiding van het pand wordt er plaats gemaakt voor alle vijftig medewerkers van Oost West Wonen. Volgende week neemt de Raad van Commissarissen een besluit over deze plannen. Tot het nieuwe kantoor klaar is werken de medewerkers vanuit het pand van FidesWonen in Middelharnis, daar is ook de balie voor bezoekers. Maar er wordt ook gewerkt in het pand van de voormalige Rabobank, even verderop aan het Beneden Zandpad. En de kantoren in Goedereede en Ooltgensplaat zijn drie ochtenden per week geopend.

Bij huurder thuis
Werken vanuit één kantoor is volgens de bestuurder mogelijk door de keuze voor gebiedsgericht werken, waarbij er drie teams komen voor de regio's Oost, Midden en West. Het is de bedoeling dat iedere huurder in de toekomst een vast contactpersoon heeft, die bij de huurder op bezoek gaat als dat nodig is. Bijvoorbeeld voor het ondertekenen van het huurcontract, als er een huurachterstand is ontstaan, of als de huurder de woning wil aanpassen. Daardoor hoeven huurders in principe het kantoor niet meer te bezoeken. Daarom is er gekozen voor één locatie en worden de kantoren van Beter Wonen Ooltgensplaat, FidesWonen in Middelharnis en Beter Wonen Goedereede waarschijnlijk te koop aangeboden.

Openstaan voor vernieuwing
Oost West Wonen bezit alle sociale huurwoningen op Goeree-Overflakkee, dat zijn er ongeveer 6.600. De organisatie bestaat uit vijftig werknemers. Interim-bestuurder Salverda heeft met allemaal afzonderlijk kennis gemaakt. "Het valt mij op dat er veel openheid is en dat iedereen gemotiveerd is om wat moois te maken van de nieuwe organisatie." Gevraagd naar de toekomstdroom voor Oost West Wonen, denkt Salverda even na. Dan resoluut: "Ik hoop op een zeer maatschappelijk betrokken organisatie, die voorbereid is op de toekomst. Maar omdat we niet weten hoe de toekomst eruitziet, is moet de organisatie flexibel zijn en moeten de medewerkers openstaan voor vernieuwing. Dan kan Oost West Wonen zich snel aanpassen als de omgeving verandert."

Afbeelding

Uit de krant