Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Presentatie jubileumboek De Motte - Boeren in Berwoutsmoer

OOLTGENSPLAAT- Op 22 maart 1969 werd de vereniging van amateurarcheologen voor Goeree-Overflakkee, 'De Motte', opgericht. Inmiddels is de vereniging in 50 jaar uitgegroeid tot de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee. Ter ere van het jubileumjaar 2019 heeft De Motte een fraai boek samengesteld over de opgraving van de nederzetting Berwoutsmoer nabij Ooltgensplaat. Dit wordt op vrijdag 4 oktober gepresenteerd in de Nederlands Hervormde Kerk te Sommelsdijk.

Tussen 1979 en 1987 vond een van de langstdurende en meest intrigerende opgravingen van De Motte plaats. De vindplaats was een blootgespoelde laatmiddeleeuwse nederzetting langs het Volkerak onder Ooltgensplaat, een gebied dat destijds bekend stond onder de naam Berwoutsmoer. Een tot dan voor Flakkee onbekende wereld werd blootgelegd. Vele jaren van onderzoek, scherven aaneen puzzelen, tekenen, restaureren en wetenschappers raadplegen zouden volgen.
Het onderzoek toont aan dat er tussen circa 1200 en 1400 mensen hebben gewoond. Twee eeuwen bewoning – circa acht generaties – waarin mensen leefden en werkten met de blik op de toekomst. Zij maakten het landschap in de kuststreek tot wat het nu is. Voor Berwoutsmoer – ongeveer het huidige Oostflakkee – gold dat de zee haar invloed deed gelden. De oude bewoning werd verspoeld en afgedekt met nieuwe opwassen; de latere polders van Overflakkee.
Het onderzoek leverde een schat aan vondsten op die ons laten kennismaken met hun leefwereld. En nu is het zover: een boek over de boeren in Berwoutsmoer tussen 1200-1400 en opgegraven onder Ooltgensplaat. Het is tot stand gekomen met financiële hulp van de provincie Zuid-Holland en het verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van De Motte.

Boekpresentatie voor leden

Dit boek wordt gepresenteerd tijdens een officiële bijeenkomst voor leden in de Nederlands Hervormde Kerk, Enkele Ring Sommelsdijk, op vrijdag 4 oktober 2019 om 15.00 uur. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is in de afdeling van 'De Motte' een tentoonstelling over Berwoutsmoer ingericht. Deze kan na de boekpresentatie bezichtigd worden. Alle leden hebben een uitnodiging ontvangen.
Het boek 'Boeren in Berwoutsmoer' zal na de presentatie ook te koop komen voor alle geïnteresseerden.

De boekpresentatie is ook toegankelijk gemaakt voor niet-leden van De Motte. Deze middag kan het boek ook aangeschaft worden voor €25,- per stuk.

Meer info via:historischeverenigingdemotte@gmail.com.

Meer berichten