Afbeelding

Droogijs-shop Middelharnis is per toeval ontstaan

Algemeen 1.846 keer gelezen

MIDDELHARNIS – De enge mist die door het bos waait tijdens een spooktocht, de rook die onder een dessert of een drankje vandaan komt, of de nevel die over de dansvloer rolt van een evenement. U heeft het vast al eens gezien, droogijs, een 'magische' stof dat zich dankzij een scheikundige reactie omzet in rook. Maar wat is droogijs precies, en wat kunt u ermee? Wandy Nagtegaal- van der Vlugt, eigenaresse van Droogijs-shop in Middelharnis geeft uitleg.

Tekst en foto: Rody Vlietland

Droogijs-shop is per toeval ontstaan Toen Wandy en Jaap een jaar geleden VDH koeriers en sneltransport overnamen. Een bedrijf dat zorgt voor internationale sneltransport van documenten, gevaarlijke stoffen, gekoelde of verwarmde producten. Het bedrijf werkte ook in de droogijs, Wandy besloot deze droogijs onderneming door te zetten. Wandy: "Ik vond het zo'n interessant product, hier moesten we gewoon wat mee doen. De twee ondernemingen versterken elkaar echt. Droogijs-shop loopt op dit moment goed, we zien namelijk wekelijks ons klantenaantal groeien."

Bevroren CO2
Droogijs is eigenlijk niets meer dan koolstofdioxide (een stof dat in de lucht en frisdranken zit) in een vaste vorm. Om droogijs te maken, wordt een gas met een hoog CO2 gehalte afgekoeld onder een hoge druk. Hierdoor wordt de CO2 vloeibaar, en door de druk weg te halen bevriest de CO2 tot een soort sneeuw. Deze sneeuw wordt vervolgens samengeperst tot korrels of grote blokken droogijs.

Meer dan alleen 'mist'
Droogijs heeft veel meer functionaliteiten dan de mist die gemaakt wordt op evenementen of in de horeca. Droogijs wordt door de lage temperatuur van -80 °C ook wel gebruikt om producten te verkoelen of in te vriezen, gekoelde producten kunnen vervoerd worden dankzij droogijs. Verder wordt droogijs gebruikt bij het stralen, doordat droogijs weer smelt blijft, in tegenstelling bij grit, alleen de viezigheid liggen. Wandy: "Ons droogijs wordt buiten de horeca vooral gebruikt binnen de transportwereld om producten gekoeld te vervoeren, ook wordt het in de medische wereld gebruikt om bijvoorbeeld organen te vervoeren, verder wordt er af en toe droogijs besteld voor een evenement door bijvoorbeeld een dj of een vereniging. Metaalbedrijven halen droogijs op bestelling wanneer er metaal gekrompen moet worden. Bedrijven en particulieren bestellen ons droogijs via onze website, dit versturen we dan via DHL of ze halen het hier af op afspraak."

"Veel zien het gevaar niet"
Droogijs is gevaarlijker dan mensen denken, dit komt door de lage temperatuur (-80 °C) van het droogijs. Wandy: "Mensen beseffen niet dat droogijs anders dan waterijs is, en hoe koud min tachtig is. Veel mensen zien dit als 'normaal' ijs wat je ook tegenkomt als het in de winter hard gevroren heeft. Maar je kunt je lelijk verbranden aan zo'n extreem koude temperatuur. Ook kan droogijs in een afgesloten ruimte gevaarlijk zijn, door de chemische reactie tussen droogijs en water ontstaat er CO2. Als het CO2 gehalte te hoog is, dan is er te weinig zuurstof in de ruimte. Dit kan verholpen worden door een raam open te zetten. Je moet droogijs gewoon bewust gebruiken, dan kan er niks gebeuren."

Uit de krant