Logo eilandennieuws.nl
Nieuwbouw aan de rand van Dirksland.
Nieuwbouw aan de rand van Dirksland.

Aantal bewoners groeit tot 2035, maar niet veel

Sinds 2015 groeit de bevolking van de gemeente Goeree-Overflakkee ieder jaar. Volgens een nieuwe prognose stijgt het aantal bewoners van het eiland in de periode tussen 2018 en 2035 met 1,6 procent.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De verwachting is dat Nederland in 2035 één miljoen meer inwoners heeft dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, terwijl gemeenten langs de randen van Nederland verder gaan krimpen. De verwachting is dat 1 op de 5 gemeenten krimpen. Goeree-Overflakkee hoort daar niet bij. Met een kleine groei profiteert de gemeente van de ligging nabij de Randstad. Zoals demograaf Jan Latten zei op een congres: "Als het aantal inwoners van Rotterdam en Zuid-Holland groeit, dan groeit het aantal eilandbewoners mee. Wat dat betreft doet Goeree-Overflakkee het aanmerkelijk beter dan regio's aan de randen van het land, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Groningen."

Stijging 65-plussers
Op dit moment is ruim één op de vijf (21,3 procent) van de eilandbewoners 65-plus. De prognose is dat dit percentage in 2035 is gestegen naar 26,7 procent. Dat is dus ruim één op de vier. Er is ook gekeken naar het aantal alleenstaanden in de gemeente. Dat stijgt minimaal: van 12,8 procent op dit moment naar 13,7 procent in 2035.

Geen massale groei
Een prognose biedt geen zekerheid, omdat bijvoorbeeld het aantal immigranten en nieuwbouwwoningen niet exact voorspeld kan worden. Daarom is er bij de prognose voor het aantal toekomstige inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee een onder- en bovengrens aangegeven. De ondergrens in een krimp van 1,7 procent, de bovengrens een groei van 5 procent. Volgens de onderzoekers bevindt het aantal inwoners in 2035 zich tussen de 48.782 en 52.107. Er wordt door de onderzoekers dus geen massale groei voorzien voor het eiland tussen het Haringvliet en Grevelingenmeer.

De prognose is opgesteld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kijk voor de cijfers op www.bit.ly/2maCdlQ

Meer berichten