Logo eilandennieuws.nl
Wethouder Bruggeman neemt het bundeltje columns in ontvangst. Links Nicole Gierman, midden Laura van Helden.
Wethouder Bruggeman neemt het bundeltje columns in ontvangst. Links Nicole Gierman, midden Laura van Helden. (Foto: )

Mi Mekaore blijft werken aan onderlinge betrokkenheid

Mi Mekaore gaat verder. De pilot preventie en vroegsignalering in Dirksland is afgerond. Nu komt er een vervolg. Dat geluid klonk maandagmiddag 9 september tijdens een bijeenkomst in de Victoriahal. Ter afsluiting van de pilot nam wethouder Berend Jan Bruggeman het eerste exemplaar van een boekje met Mi Mekaore-columns in ontvangst.

Mi Mekaore is bedoeld om samen te zijn, iets te doen, een bakkie te drinken… Kortom, naar elkaar omzien in de individualistische wereld van nu. Motor en aanjager van het initiatief is Joop van Son, bestuurslid van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK). Hij wist de rest van het SVIK-bestuur enthousiast te maken om Mi Mekaore te faciliteren. De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunde het initiatief en er kwam ook professionele achtervang voor problemen van bewoners waar de vrijwilligers niet direct een antwoord op hadden.

Wapenfeiten

Bij de afronding van de pilot in de Victoriahal was het tijd om terug te kijken op Mi Mekaore. Dat deden SVIK-bestuursleden Connie Bakker en Jan de Berg. Ze somden op wat er sinds de eerste aanzet in juli 2017 tot stand is gekomen in Dirksland: de aftrap, een maandelijkse column in het Eilanden-Nieuws, een inloopmiddag in de Vic op woensdag, twee internationale diners met vluchtelingen (de eerste keer een Syrische maaltijd, de twee keer Hollandse stamppotten), samenwerking met de hervormde kerk (Keigave Dagen), een overdekte jeu de boules-baan en samenwerking met De Geldershof, De Oude Bieb en Careyn. Er waren twee prijzen voor Mi Mekaore: één van het Regionaal Zorgberaad en één van de ChristenUnie, tijdens de Week van de Eenzaamheid.

De samenwerking met Careyn komt ten einde, omdat Careyn een punt zet achter de activiteiten in Dirksland. Maar dat lijkt het enige minpunt. Mi Mekaore start door, in ieder geval met de dartclub, die uit de inloopmiddagen is voortgekomen, de diners en de samenwerking met de hervormde kerk, De Oude Bieb en De Geldershof. Mi Mekaore, dat gericht is op de Dirkslandse samenleving, past volgens SVIK-voorzitter Jan de Berg bij de internationale hulpactiviteiten die de stichting in Afrika uitvoert: Voor Mekaore.

Wethouder Bruggeman nam het eerste exemplaar van de verzamelde Mi Mekaore-columns van Nicole Gierman in ontvangst. De illustraties in het boekje zijn van Laura van Helden, die eerder al een door Goed voor Goed uitgegeven dichtbundel van haar tekeningen voorzag.

Steuntje in de rug

De wethouder prees het initiatief preventie en vroegsignalering. "Als er problemen zijn, kun je er maar het beste zo vroeg mogelijk bij zijn. Dan kun je er gemakkelijker wat aan doen. Het is goed dat Mi Mekaore er is. De columns hebben een grote waarde. Ze maken duidelijk dat er aandacht is voor je probleem en dat je hier binnen kunt lopen om een steuntje in je rug te krijgen. Er is behoefte aan, je hebt elkaar nodig." Bruggeman prees ook de initiatiefnemer, Joop van Son, die geen theoretisch verhaal op papier wilde, maar iets concreets: aan de slag met onderlinge betrokkenheid. "Bedankt namens de gemeente en succes met de doorstart", sloot de wethouder af.

Meer berichten