Logo eilandennieuws.nl
Vertegenwoordigers van de verschillende bedrijven met hun oorkonden. (Foto: Desirée van Halewijn)
Vertegenwoordigers van de verschillende bedrijven met hun oorkonden. (Foto: Desirée van Halewijn) (Foto: )

Week Goereese Vis feestelijk van start

STELLENDAM – Het is alweer de zesde succesvolle editie van de Week van de Goereese Vis en het vieren van het seizoen van de Stellendamse garnaal. Tot en met zaterdag 7 september is de schijnwerper geheel gericht op dit fenomeen dat culinair en cultureel van zich doet spreken en als thema draagt:"Iedereen aan de vis". Vrijdagmiddag was de officiële aftrap met een bijeenkomst in het Visserij-Informatiecentrum Zuidwest-Nederland op de buitenhaven in Stellendam. Daar werd onder grote belangstelling op allerlei fronten de betrokkenheid getoond bij de voor het eiland zo belangrijke visserijsector.

Door Jaap Ruizeveld

Centraal daarin het startsein Noordzeevis van Goeree (afgestemd op en met het Nederlands Visbureau) en het uitreiken van oorkonden aan belangrijke ambassadeurs. Verder de lancering 'Vis in de klas' een doorlopende leerlijn visserij voor het basisonderwijs en de presentatie van het kleurrijke beeldbepalende geschilderde ontwerp (de platvis) in de promotievlag die vanaf nu op veel locaties - waaronder het gemeentehuis in Middelharnis - in top is en wordt gehesen. Een deskundige jury wees de 10-jarige Zoëly Drescher, leerlinge van de OBS De Regenboog (Ooltgensplaat) aan als meest creatieve winnares. Zij bleef Nova Kreeft als nummer 2 en Gina Polimena als nummer 3 voor. Samen met wethouder Peter Feller (onderwijs) en voorzitter Hans Juch van de Vissersvereniging Zuidwest, nam Zoëly deel aan de onthullingsceremonie. Zij mocht de ingelijste tekening van de vlag als cadeau mee naar huis nemen.

Breed programma
De Week van de Goereese Vis is een initiatief van Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee waarin visserijbedrijven en horecaondernemers nauw samenwerken. Op vlotte wijze presenteerde Caroline Melissant het programma. Zij is al jaren betrokken bij dit gebeuren en weet zich gesteund met support vanuit een deskundig team met Mirna Bogert, Anne Marie van Seters-Padmos, Kees van der Bok, Jaap Tanis, Arjanne Hameeteman, Marissa Tanis en Heleen Vlietland. In goed overleg met alle betrokken partijen is een brede activiteit opgezet die zich eilandbreed (zelfs tot Renesse) uitrolt. Voor alle visliefhebbers, jong en senior, wordt er deze week in een groot aantal restaurants een heerlijk (eigen) vismenu met 3 of 4 gangen aangeboden. Daarnaast is er nog een wijn - en spijsproeverij in Goedereede. Extra activiteit was er zaterdag ook al op de Ouddorp Duin Visdag en vanmiddag (dinsdag) is er het inmiddels traditionele pellen van de Stellendamse garnalen in zorgcentrum De Vliedberg.

Educatief
"De Noordzeevis is een product waar wij trots op kunnen zijn. Wij voelen ons betrokken bij de sector en bij de vissers en bedrijven die zich in deze belangrijke economische pijler voor het eiland inzetten". Wij staan pal achter de sector, gaf portefeuillehouder Feller aan. Hij prees de educatieve waarde van het aangeboden 'Vis in de klas' project, de doorlopende leerlijn visserij in het gehele basisonderwijs, voor groep 1 tot en met groep 8. In haar inleiding had Caroline Melissant al een inzicht gegeven over de onderdelen die op de scholen aan de orde komen. In woord en beeld (filmpjes) worden de belangrijke aspecten aangestipt. Zoals de visketen, de vissoorten, de viswinkel, de visser en zijn schip en natuurlijk wat er gebeurt bij en op de Visafslag.

Inspiratie
Hans Juch (Visserijvereniging Zuidwest waarin 60 brancheorganisaties zijn vertegenwoordigd vertelde hoe snel in de sector de innovatie verloopt. Het is bekend, er zijn flinke zorgen in de sector maar er is ruime inspiratie en de handdoek wordt niet in de ring geworpen. In tegendeel. Met zijn allen zetten wij de schouders onder een ontwikkeling waarin duurzaam gezond voedsel wordt gepresenteerd. Samen optrekken is hier belangrijk. Het Nederlands Visbureau, deze middag te gast in Stellendam, prees de promotie van de Noordzeevis met accenten in elke regio. Voor vertegenwoordigers van een aantal bedrijven / organisaties - ambassadeurs - waren er oorkonden, zoals voor restaurants Akershoek en De Zeemeeuw, UFA (directie Johan van Nieuwenhuijzen / support Visafslag), Vishandel Hameeteman en buiten de eilandregio ook strandpaviljoen in Renesse.

Meer berichten