Wethouder Markwat (midden) krijgt uitleg van Pau Heerschap over de inhoud van de touchscreentafel.
Wethouder Markwat (midden) krijgt uitleg van Pau Heerschap over de inhoud van de touchscreentafel.

Via touchscreentafel komt historie van de Kop van Goeree tot leven

Algemeen 379 keer gelezen

OUDDORP – Hoe laat je je collectie zien? De meeste musea hebben er voldoende ruimte voor, al moeten ook die vaak noodgedwongen gebruikmaken van een depot. De ruimte is immers nooit oneindig. Museum Ouddorp heeft enkele jaren geleden vierkante meters moeten inleveren toen de bibliotheek als hoofdbewoner in het Ouddorps Raad- en Polderhuis trok. Toch kan het museum, tussen de boeken, veel laten zien. Dankzij een touchscreentafel zelfs nog meer dan vroeger.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De touchscreentafel biedt ongekende mogelijkheden. Nu al staan er presentaties op over bijvoorbeeld de Romeinse haven, die in het begin van onze jaartelling was te vinden nabij het huidige Goedereede, en mottekasteel Spreeuwenstein aan de zuidkant van Ouddorp. Naast onder meer foto's van toen en nu, geinige spelletjes en uitspraken en gezegden in het dialect van de Kop van het eiland.

'iPad op poten'

Maar daar blijft het niet bij, zo bleek tijdens de officiële ingebruikname van de touchscreentafel op woensdag 28 augustus. Volgens Pau Heerschap, voorzitter van Museum Ouddorp, komen er de komende tijd constant nieuwe presentaties bij, zodat de geschiedenis van de Kop van het eiland steeds meer tot de verbeelding gaat spreken. Bezoekers, zowel jong als oud, weten de touchscreentafel al heel goed te vinden.
Wethouder Daan Markwat, die de touchscreentafel samen met het bestuur van het museum onthulde, sprak van een mooie aanwinst. De tafel, in feite een hele grote iPad op poten, is gerealiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, met subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Naast dit moderne attribuut, geleverd door Onwijs uit Oude-Tonge, komt de geschiedenis van de voormalige Romeinse haven in de nabije toekomst ook tot leven via een 'sprekende paal'. Deze paal, die werkt op zonne-energie, komt nabij de Oostdijk, waar de haven ooit was gesitueerd.

Erfgoedlijnen

De feestelijke ingebruikname van de touchscreentafel kwam aan het eind van een bijeenkomst van de Erfgoedtafel, die de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee vormgeeft. Tijdens deze bijeenkomst kwam naar voren dat de toekomst van de Erfgoedlijnen verzekerd lijkt, nu het zojuist gesloten coalitieakkoord voor de provincie Zuid-Holland er een positieve passage over bevat. Hoe het vervolg eruitziet is nog niet bekend, maar ook beoogd gedeputeerde Willy de Zoete heeft zich positief uitgelaten over de Erfgoedlijnen.
Momenteel zijn er zeven Erfgoedlijnen in de provincie, waarvan Goeree-Overflakkee er dus één is. Een achtste Erfgoedlijn is in de maak. Die betreft het maritiem en industrieel erfgoed. Mogelijk komt er ook extra aandacht vanuit de provincie voor immaterieel erfgoed.

Boegbeeld

Als boegbeeld van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee is de Menheerse werf aangewezen. Daarmee is de werf een beeldbepalend en verbindend onderdeel, dat de kernkwaliteiten en het verhaal van de Erfgoedlijn vertegenwoordigt en actief uitdraagt aan een breed publiek. Als een soort 'toegangspoort' tot de gehele Erfgoedlijn.

Andere potentiële boegbeelden zijn de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp en Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. Deze twee monumentale gebouwen wacht echter eerst nog een restauratie en verdere ontwikkeling als beleefbaar erfgoedobject voordat ze de rol van boegbeeld zouden kunnen vervullen.

Uit de krant