Logo eilandennieuws.nl
De start van de GO-Classic van vorig jaar op een archieffoto.
De start van de GO-Classic van vorig jaar op een archieffoto.

Zaterdag 14 september start in Middelharnis GO-Classic

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 14 september - en niet op 7 september zoals elders werd aangekondigd - zal 's ochtends het startschot worden gegeven voor het wielerevenement GO-Classic. De organisatie van deze wielertoertocht, die dit jaar voor de zevende keer wordt verreden, is in handen van een Stichting die onderdeel is van de Rotary Goeree-Overflakkee. Hoofdsponsor is Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden en het doel waar de opbrengst naar toe gaat is de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Van beide organisaties een vertegenwoordiger aan het woord in dit artikel.

Tekst: Adri van der Laan

Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden is ook deze editie van GO-Classic weer hoofdsponsor van het evenement. Ondanks de fusies en de samenvoegingen in het verleden vindt de bank het belangrijk om door middel van sponsoring aanwezig te blijven in de samenleving. Het is een traditie dat aan de tocht ook de directeur van de Rabobank deelneemt. En dat zal ook dit jaar weer het geval zijn. Directievoorzitter Caspert van der Wel, die per 1 januari van dit jaar directeur werd van Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, wil deze traditie voortzetten. "Ik heb mijn sportfiets weer opgezocht en heb al wat getraind", zo verzekert hij desgevraagd. Samen met ongeveer dertig collega's van de bank hoopt hij op 14 september aan de start op het Diekhuusplein te verschijnen. Van der Wel heeft zich ingeschreven voor de tocht van 70 kilometer.
Van der Wel geeft aan dat, hoewel de bank zich wat heeft teruggetrokken wat de sponsoring betreft, wel grote sportevenementen en regionale sportverenigingen blijft steunen. Niet alleen omdat sport gezond is, maar ook omdat dit een 'andere manier' van de bank is om aanwezig te zijn in de samenleving.

Door het verdwijnen van kantoren in de regio vindt de bank sponsoring een goed instrument om zich 'in de haarvaten van de samenleving' te begeven. "We blijven daarmee lokaal betrokken, want onze medewerkers en onze ledenraadsleden zijn bij de meeste activiteiten ook persoonlijk betrokken en daardoor zijn we zichtbaar en aanspreekbaar", aldus de Van der Wel. Daarnaast vindt de Rabobank het heel belangrijk om initiatieven op het gebied van bewegen en vitaliteit te ondersteunen. Ook past het lokale goede doel: De Voedselbank, in het streven van de bank om initiatieven te ondersteunen in de samenleving. Caspert van der Wel legt uit dat de bank in de regio jaarlijks zes ton aan sponsoring uitgeeft. Bij het toekennen van sponsorgelden en ondersteuning van initiatieven spelen de leden- en jongerenraadsleden een belangrijke rol. Ieder raadslid mag duizend euro besteden aan een door hen zelf uitgekozen goed doel. Van der Wel heeft veel waardering voor evenementen als de GO-Classic en dat vooral "omdat veel vrijwilligers daar actief zijn. "Zij zijn toch het cement van de samenleving".

Voedselbank

Sinds de start van de GO-Classic wordt de tocht ook georganiseerd voor een goed doel. Jan Verhage legt uit dat het initiatief voor het wielerevenement jaren geleden is genomen door een aantal leden van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Deze leden stapten in hun vrije tijd ook graag op de racefiets. De Rotaryclub is een serviceclub die zich inzet voor de medemens en daar geld voor inzamelt. Uit de combinatie van deze twee, fietsen en een goed doel ondersteunen, is de GO-Classic ontstaan.
De opbrengst van de editie van GO-Classic van dit jaar is bestemd voor de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Zoals bekend zorgt de Voedselbank ervoor dat er de armste bewoners van het eiland wekelijks een gratis voedselpakket krijgen. Een groot aantal vrijwilligers is hiervoor wekelijks in de weer. Voedingswaarden ophalen bij winkels, het samenstellen van pakketten en ten slotte het uitdelen aan hun 'klanten'.
Jan van der Sluijs, algemeen coördinator van de Voedselbank Goeree-Overflakkee is "blij verrast", dat opbrengst van de GO-Classic voor de Voedselbank is bestemd. Het geld wordt besteed aan de vernieuwing van koel- en vriesinstallaties van de Stichting. "We zijn jaren geleden begonnen met oude koel- en vrieskisten. Later zijn deze wel vernieuwd, maar de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit worden steeds strenger en daar moeten wij ook aan voldoen. De temperaturen van de koelkasten en vrieskisten halen nog maar net het vereiste aantal graden. Daarom hebben we er voor gekozen om industriële koel- en vriesapparatuur aan te gaan schaffen. Hiermee wordt de goede koel- of vriestemperatuur bereikt. Bij gewone apparatuur stijgt de temperatuur op uitgiftedagen als de deuren veel opengaan, teveel, dat is bij industriële apparatuur niet het geval. Daar komt nog bij dat onze verouderde koel- en vriesbus erg aan vervanging toe is. Daarom zijn we heel blij met de bijdrage van GO-Classic", aldus Jan van der Sluijs.

Er zijn berichten dat bijvoorbeeld in Rotterdam, het aantal mensen dat aanklopt bij de Voedselbank, blijft stijgen. "Rotterdam is een heel andere situatie. Dit is gelukkig bij ons niet het geval", legt Jan uit. In het verleden is er wel een piek geweest, toen door allerlei omstandigheden, vluchtelingen ook gebruik moesten maken van de Voedselbank. Op het eiland is het aantal bezoekers van de instelling redelijk stabiel. Het zijn ongeveer 75 gezinnen. "Bij ons gaat het vooral over mensen die door allerlei oorzaken net niet rond kunnen komen. Daarbij komt dat op het eiland ook de kerken regelmatig bijspringen als mensen financieel in de problemen ook. Ook zijn de sociale contacten op het eiland veel groter dan in de stad". Meer info is te vinden op www.voedselbankgo.nl.

Informatie over het wielerevenement is te vinden op www.go-classic.nl.

Meer berichten