Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Team GO 4 KiKa fietst Giro di KiKa Nederland

Drie dagen fietsen door Nederland met routes van gemiddeld 120 kilometer per dag. Tussendoor slapen op een camping in Utrecht. En dat allemaal voor het goede doel; KiKa. Het Flakkeese team GO 4 KiKa neemt deze pittige taak op zich en gaat de uitdaging aan.

Tekst en foto: Sam Fish

"We hebben dit jaar een team van zeven fietsers, dat waren er vorig jaar vier," vertelt teamcaptain John Albrechts. "We zijn enorm blij dat het aantal teamleden gegroeid is, het is tenslotte best een hele tocht." De Giro di KiKa Nederland is een variant van de versie in Italië, waar ook door een aantal Nederlandse teams wordt gefietst. "Die Giro is een 6-daagse tocht en de route daar gaat voor een deel over het parcours van de Giro d'Italia. Een prachtig evenement, met onder meer de beklimming van de Stelvio en de finish op de Strade Bianche."

Stimulans

120 kilometer fietsen per dag is best zwaar. Daarom wordt er 's avonds op de KiKa-camping gezorgd voor ontspanning en wordt uitleg gegeven over de bestemming van het ingezamelde sponsorgeld. "Tijdens de bijeenkomst 's avonds leggen oncologen van het Prinses Máxima Centrum uit hoe de onderzoeken eruit zien die gefinancierd worden door KiKa," laat John weten. "We krijgen 's avonds ook een video te zien met beelden van de etappe van die dag. Dat is heel gaaf om te zien."

Ook voor John en zijn vrouw Annet, die ook meefietst in het team, is het zwaar. "120 kilometer is een eind, maar we weten waar we het voor doen," zegt Annet. "We hebben van dichtbij meegemaakt wat kanker met een kind doet. En niet alleen met het kind zelf, maar ook het gezin daar omheen. Je hele leven staat op z'n kop. Als we ons samen sterk kunnen maken en geld ophalen voor onderzoek, dan doen we dat graag. Niemand zou dit mee moeten maken. Met onze zoon gaat het nu gelukkig weer goed, maar helaas kan niet elke ouder dat zeggen. En daarom doen wij mee aan de Giro di KiKa."

Geld ophalen

Als je het inschrijfgeld van 225 euro hebt betaald, begint het grote werk; geld inzamelen voor het team. "Je begint natuurlijk bij je familie, vrienden, kennissen, et cetera," vertelt John. "Daarna ga je naar bedrijven om te vragen om een sponsorbijdrage en er worden allerlei activiteiten georganiseerd."

Zo gaat de sponsor-opbrengst van de jeugd triathlon op Goeree-Overflakkee naar het team en zijn de oranje KiKa-helden op elke braderie te vinden met een kraam. Daarnaast wordt het team ook geholpen door een aantal basisscholen. "Onlangs heeft o.b.s, De Westhoek in Ouddorp voor ons gezwommen, de leerlingen hebben zich hiervoor laten sponsoren door familie en buren en daarmee hebben zo een prachtig bedrag opgehaald. En Daltonschool De Vliegers uit Middelharnis heeft tijdens de sportweek gewandeld voor KiKa. Ook dat heeft voor een fantastische cheque gezorgd," vertelt John trots. "Die sponsoracties op basisscholen zijn toch wel de mooiste van allemaal. Als je ziet hoe de leerlingen zich in zetten voor hun zieke leeftijdsgenootjes, echt geweldig! Voorafgaand aan deze sponsoractiviteiten worden door ons team gastlessen over KiKa gegeven op deze scholen, zodat de leerlingen weten waarvoor ze geld inzamelen".

Streefbedrag

"We hoopten vooraf met ons team de opbrengst van vorig jaar, € 14.000,- te evenaren," zegt John. "Inmiddels staat de teller al op ruim € 19.000,-, Dat is echt ontzettend mooi. We hebben nu ons streefbedrag aangepast naar € 20.000,-." Wil jij het team helpen dit mooie bedrag bij elkaar te krijgen, dan kan dit door middel van een (kleine) donatie. Kijk hoe precies op www.girodikikanederland.nl/go-4-kika. De start van de Giro is op 30 augustus."

Giro di KiKa

De Giro di KiKa Nederland werd voor het eerst georganiseerd in 2017, wat dit de derde editie maakt. Behalve fietsers kunnen dit jaar ook hardlopers mee doen aan dit unieke evenement. Zij rennen dan 90 kilometer per dag in estafettevorm, met een groep van maximaal 10 deelnemers. De start en finish van de estafetteloop zijn op dezelfde camping als die van de fietsers.

De fietsers moeten minimaal € 750,- per persoon inzamelen om het felbegeerde startnummer te bemachtigen. Daarnaast is er een prijs te winnen voor het team dat het meeste sponsorgeld weet in te zamelen. Het team dat het meeste geld ophaalt mag starten in de roze leiderstrui.

KiKa

De volledige opbrengst van de Giro di KiKa gaat natuurlijk naar KiKa. Met dat geld wordt onderzoek verricht naar betere en mildere behandelmethodes en medicijnen om de overlevingskans van kinderen met kanker te vergroten. Op dit moment is die overlevingskans 75%. Het doel is om daar 95% van te maken. Elke drie dagen sterft er in Nederland een kind aan kanker en dat moeten er eigenlijk nul worden.

Meer berichten