Logo eilandennieuws.nl
Gert-Jan van der Valk aan het woord tijdens zijn afscheidsreceptie. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Gert-Jan van der Valk aan het woord tijdens zijn afscheidsreceptie. Foto: Wim van Vossen Fotografie (Foto: Wim van Vossen)

Gert-Jan van der Valk 'klaar voor een nieuwe etappe'

SOMMELSDIJK - Donderdagmiddag kwam er een punt achter de carrière van Gert-Jan van der Valk als directeur-bestuurder van FidesWonen. Tijdens een druk bezochte afscheidsreceptie kwam een aantal sprekers aan het woord. In hun bijdragen kwamen de kwaliteiten van Gert-Jan ter sprake en natuurlijk konden zijn fietsprestaties niet ongenoemd blijven.

Door Adri van der Laan

Gert-Jan van der Valk is een fietsliefhebber en deze liefhebberij wil hij ook ten dienste van zijn naaste stellen. Daarom konden de bezoekers van de afscheidsreceptie hem sponsoren voor de beklimming van de Mont Ventoux, waaraan hij in september mee zal doen. De opbrengst van de sponsoractie zal bestemd worden om in het kader van de actie van Woord en Daad het lot van kindslaven te verlichten.
Steef Visser, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FidesWonen, stond in zijn toespraak stil bij de kwaliteiten van Van der Valk, die volgens hem een "unieke periode afsloot". Gert-Jan kwam bij de nieuwe corporatie terecht, waar hij hard werkte aan het op de been zetten van de nieuwe organisatie. "En hij heeft nog harder gewerkt aan de opheffing van FidesWonen", aldus Visser, refererend aan de inzet van Van der Valk bij de fusie van de eilandelijke woningbouwverenigingen die - ook - tot het einde van FidesWonen heeft geleid. In zijn toespraak roemde Steef Visser de verbindende kwaliteiten van Gert-Jan en noemde hem een 'mensen-mens'. Hij heeft altijd het beste voor de huurders en medewerkers op het oog gehad. Bij de voorbereidingen van de fusie was de directeur-bestuurder van FidesWonen altijd de olieman die het fusieproces op gang hield.

Wethouder

"Positief en constructief", noemde de tweede spreker van de middag, wethouder Daan Markwat, Gert-Jan van der Valk, als hij terugdenkt aan de samenwerking die er geweest tussen de corporatie en het college. Hij noemde de veelzijdige carrière die de bestuurder achter de rug heeft en ook de vele projecten die in de tijd van Van der Valk zijn afgerond en voorbereid. Dank was er dan ook namens het college.

Zonnestoel

Simon van Nieuwaal, oud-voorman van WoongoedGO, die een week eerder afscheid had genomen, was niet met lege handen naar de afscheidsreceptie van Gert-Jan van der Valk gekomen. Hij overhandigde hem een zonnestoel, waarop hij voor de caravan eens goed uit kan rusten. In zijn toespraak noemde hij Van der Valk een bevlogen bestuurder, waarmee hij bijna dagelijks had samenwerkt.

Namens de medewerkers van FidesWonen sprak Aart van Biert. Hij keek op humoristische wijze terug op de afgelopen jaren. Het ging volgens hem niet altijd zonder slag of stoot, maar FidesWonen is een mooie, sterke organisatie, waarop hij niet gepast trots, maar écht trots is. Maar, zo voegde Van Biert zijn voormalige directeur toe: "Het was je niet gelukt zonder ons. Je hebt ons eigenaar van FidesWonen gemaakt". Dit heeft de medewerkers heel nauw betrokken bij de organisatie.

In zijn dankwoord benadrukte Gert-Jan van der Valk dat hij zijn afscheid niet in mineur wil afsluiten. "Werken bij FidesWonen was een feestje". In het kort keek Van der Valk terug op de afgelopen 47 jaar waarin hij "altijd de hand aan de ploeg heeft gehad". Hij werkte op een scheepswerf, gaf les en was wethouder. Hij gaf aan dat hij het bijzonder vond dat hij gevraagd werd om leiding te geven aan een woningcorporatie. "Ik heb het nog nooit gedaan, ik denk dat het wel kan", zo citeerde hij Pippi Langkous. Er waren door landelijke regelgeving veel problemen te overwinnen, maar "samen hebben we onze schouders eronder gezet".

Gert-Jan van der Valk is in de komende tijd nog verbonden als adviseur aan de nieuwe eilandelijke woningbouwvereniging Oost West Wonen. "Een nieuwe tijd, een andere tijd is aangebroken". Hij dankte allen voor de goede contacten. De interim directeur van de nieuwe organisatie, Jan Salverda, wenste hij veel succes toe in de nieuwe functie.

Wie Gert-Jan van der Valk wil sponsoren, kan dat doen via www.sportforothers.com/deelnemers/gert-jan-van-der-valk_267.

Meer berichten