Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Jaap van Heest zet na 50 jaar punt achter carrière bij Maaskant

STELLENDAM - Het komt niet zoveel meer voor dat mensen zich voor langere tijd aan een bedrijf verbinden. Bij Scheepsbouwer Maaskant aan de Stellendamse binnenhaven is dit anders. Regelmatig viert het bedrijf jubilea van werknemers die al lange tijd bij het bedrijf in dienst zijn. Deze week is er wel een bijzondere jubilaris: Jaap van Heest. Hij werkt al 50 jaar bij Maaskant en neemt nu afscheid. We kijken met hem terug op een enerverende tijd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

"Nee, het zat niet in de familie dat ik iets in de techniek zou gaan doen", benadrukt Jaap van Heest. Zijn ouders hadden een administratief beroep en ook in zijn verdere voorgeslacht was er geen sprake van enige technische aspiraties. Toch koos Jaap voor de - toen nog - ambachtsschool, waar hij de opleiding 'metaal' volgde. Op de Markt in Goedereede was de smederij van de familie Van Wijk en daar werd in die tijd volop actief gewerkt aan het maken van vistuigen voor de kotters en natuurlijk was Jaap daar ook regelmatig te vinden.

"Mijn vader werkte op de administratie van Maaskant in Stellendam en zo was ik bekend met het bedrijf en kon er aan het werk. Maar wel in de vestiging Bruinisse".
Zo startte vijftig jaar geleden de jonge Jaap van Heest met zijn werk op de scheepswerf. In het begin werkte hij een paar jaar in de werkplaats aan de draaibank en andere metaalbewerkingsmachines. Na ongeveer vier jaar binnen de werkplaats gewerkt te hebben, is hij 'naar buiten gegaan' voor scheepsreparaties en nieuwe schepen af te bouwen. Later werd hij naar voren geschoven als bedrijfsleider. Hij herinnert zich nog uit begin tachtiger jaren dat het een drukke tijd was. Hij maakte de tijd mee dat het de kotters economisch voor de wind ging. Jaarlijks werd een flink aantal kotters gebouwd en dat gaf natuurlijk heel veel drukte op de werf. Jaap herinnert zich dat het lange tijd altijd heel druk is geweest bij Maaskant. "Ik heb veel overgewerkt: drie á vier avonden in de week en dan nog eens zaterdagochtend". Hij geeft toe dat hij in die tijd zijn vrouw en kinderen niet zoveel zag, maar hij is ze wel dankbaar dat hij altijd de ruimte kreeg om dit werk te kunnen doen. Hoewel het een drukke tijd was, had de drukte op de werf ook wel zijn bekoring. Het mooiste vond Jaap als hij samen met de opdrachtgever voor de bouw of verbouw van een schip de indeling voor het vaartuig zelf kon maken. "We konden samen het schip inrichten, zo dat dit aan de wensen van de opdrachtgever voldeed. Tegenwoordig is dat allemaal anders met verschillende afdelingen op de werf - een schip wordt nu ingedeeld op de tekenkamer samen met de opdrachtgever. Ook zijn de regelgeving en veiligheidsvoorschriften toegenomen.

Waardering

Jaap van Heest had een verantwoordelijke functie op de scheepswerf. Toch heeft hij na de Technische School geen diploma's meer gehaald. "Toch betekent dit niet dat ik alles weet." Ingewikkelde dingen uitrekenen kon hij niet en daarom moest hij ten rade bij andere collega's binnen binnen het bedrijf, daar voelde hij zich niet te goed voor. Hij spreekt dan ook zijn waardering uit voor de hulp die hij hierbij heeft gekregen. Waardering heeft hij ook voor de medewerking en de vrijheid die hij van de directie heeft gekregen bij het uitvoeren van zijn taak. Hij heeft verschillende directieleden meegemaakt: Piet en Aart Maaskant. Daarna Frits van Dongen en nu Eric Moerkerk. Verder was er de overname van Maaskant door Damen Shipyards. Dit bracht veel verandering voor hem en het bedrijf mee. Er werden niet alleen maar vissersschepen gebouwd, gerepareerd of verbouwd. Met de komst van Damen kwamen er ook andere soorten schepen, zoals schepen voor de offshore en de sleepvaart.

Hij heeft veel veranderingen meegemaakt in de visserij. In het begin werden aan de lopende band schepen gebouwd; een drukke tijd, maar er waren ook andere tijden waarin het minder ging in de visserij. "Het is in de visserij een soort golfbeweging. De ene keer gaat het goed en later weer minder". Veel werk heeft Jaap ook gehad bij de ombouw van vissersschepen. Hij denkt in dit verband met plezier en voldoening terug aan de ombouw van een schip uit Zeebrugge - De Z 296 - die omgebouwd werd van bokkevisser naar flyshooter.

Jaap heeft altijd met veel plezier bij Maaskant gewerkt en dat heeft hij voor een deel te danken aan het team van medewerkers, waarvan hij deel uitmaakte. Het is volgens hem een hechte groep, die hij best wel zal missen als hij van zijn pensioen gaat genieten. Hij zal waarschijnlijk toch nog wel eens een kijkje gaan nemen bij Maaskant op de Stellendamse binnenhaven.
Hij heeft desgevraagd nog geen idee wat hij na zijn pensionering zal gaan doen. "Ik fiets wel graag, maar daar is de laatste jaren niet veel van gekomen". Misschien gaat hij dit weer wat meer oppakken…

Meer berichten