Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Mooie opbrengst Kiwanis Haringevent voor 'speeltuun'

MIDDELHARNIS – Het Haringevent van Kiwanis Goeree-Overflakkee heeft 22.500 euro opgebracht. Het geld gaat naar de speeltuin in aanbouw op het terrein van Hernesseroord, het goede doel dat de serviceclub voor dit jaar heeft gekozen.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Petra Jacobs

Het was alweer het tiende Haringevent van Kiwanis Goeree-Overflakkee, vorige week woensdag. Deze keer verzamelden de haringliefhebbers zich in het pand van COAS in Middelharnis. Voordat het buffet, samengesteld door Visspecialist Hameeteman, openging, liet Kiwanis-voorzitter Patrick van den Boogert een aantal interessante feiten horen.

Dat Kiwanis na UNICEF de grootste organisatie is die zich inzet voor kinderen. Dat de serviceclub al in 1915 is opgericht in Amerika en 700.000 leden telt over de hele wereld. Dat er wereldwijd jaarlijks 150.000 projecten voor kinderen zijn. En dat de fundraising niet minder dan 100 miljoen dollar per jaar oplevert. Tot slot: dat elk Kiwanis-lid de levens van tweehonderd kinderen beïnvloedt.

'Serving the children of the world'. Dat motto vult Kiwanis Goeree-Overflakkee lokaal in met diverse projecten, zoals het voorzien van alle eilandelijke schoolpleinen van speeltoestellen en nu de speeltuin op het terrein van Hernesseroord. De speeltuin komt tussen de kinderboerderij en brasserie Dok16 en zal later dit jaar feestelijk worden geopend.

Voor iedereen

Het realiseren van de speeltuin is een ambitieus project, dat ruim 500.000 euro kost. Het is een droom, zo maakte 'speeltuun'-voorzitter Mark-Jan Koldijk duidelijk tijdens het Haringevent. Een droom die langzaam maar zeker werkelijkheid wordt. De nieuwe voorziening, die de verdwenen speeltuin moet doen vergeten, is bedoeld voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking. Water, stenen, boomstammen, groen – het zijn allemaal ingrediënten voor de natuurspeeltuin die er straks is en die ook is bedoeld als verbindende factor tussen Hernesseroord (Zuidwester) en het dorp. Koldijk: "Dit wordt een hele mooie, bijzondere speeltuin, ook voor mensen in een rolstoel."

Kiwanis Goeree-Overflakkee omarmde het initiatief. Verscheidene leden van de serviceclub bouwden in maart al een wilgentunnel voor de speeltuin. En vorige week ging de opbrengst van het Haringevent dus ook naar dit goede doel. Met de cheque van 22.500 euro, die de speeltuinbestuurders dezelfde avond in ontvangst namen, zijn verdere stappen te zetten om de droom te realiseren.

Behalve de loterij was ook het veilen van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op Goeree-Overflakkee een belangrijk programmaonderdeel tussen het haringhappen, netwerken en genieten van het buffet door. Het eerste vaatje bracht 8.700 euro op. Volgens Arjanne Hameeteman is de haring dit jaar overigens van topkwaliteit. "Superzacht en ontzettend lekker."

Drive-in-bioscoop

Naast het Haringevent organiseert Kiwanis Goeree-Overflakkee jaarlijks de Barrelrun (4x4), de Doedag en 'het eindejaarsgeschenk' om geld voor lokale goede doelen te verzamelen. Daar komt dit jaar, in oktober, een drive-in-bioscoop bij. Op het terrein van transportbedrijf Visbeen in Nieuwe-Tonge is vanuit honderd auto's een klassieker op een groot scherm te zien. Geluid horen de bioscoopbezoekers via de speakers in hun auto.

Meer berichten