Logo eilandennieuws.nl
Vertegenwoordigers van de nieuwe locaties met de buitenkasten, vooraan de dames van Ladies Circle Goeree-Overflakkee.
Vertegenwoordigers van de nieuwe locaties met de buitenkasten, vooraan de dames van Ladies Circle Goeree-Overflakkee. (Foto: )

Goeree-Overflakkee wordt steeds 'hartveiliger'

Overdag zijn er op Goeree-Overflakkee veel AED's beschikbaar om te reanimeren. Er hangen er ruim 150. Na sluitingstijd van kantoren, scholen en winkels zijn er nog maar een stuk of tien beschikbaar. Daar komt nu verandering in. Er komen op het eiland 10 locaties bij waar de AED's dag en nacht beschikbaar zijn. Met dank aan Ladies Circle Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

In samenwerking met de Hartstichting en Becare zet Ladies Circle zich in om het eiland 'hartveiliger' te maken. In Nederland worden er wekelijks ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. De overlevingskans hangt sterk af van de snelheid waarmee er wordt gereageerd. Een AED is een hulpmiddel wat door middel van stroomschokken het hartritme weer op gang kan brengen. Belangrijk voor het gebruik van een AED is een reanimatietraining. Het exacte aantal is niet bekend, maar op het eiland zijn er minimaal 6.000 personen geschoold in het gebruik van een AED. Dat is twaalf procent van alle inwoners van de gemeente. Iedereen die wil leren reanimeren kan zich aanmelden voor een reanimatiecursus, dat kan onder andere bij Becare, de EHBO en de Hartstichting.

Loeiende sirene
De AED's in de nieuwe buitenkasten zitten bewust niet achter slot en grendel, omdat iedere seconde telt na een hartstilstand. Bij het openen van een kast gaat er een sirene loeien van 100 decibel, op die manier wordt de buurt gewaarschuwd als er gereanimeerd wordt, en kunnen omwonenden in actie komen. Aan de andere kant is het ook een anti-diefstalmaatregel. Irene Drenth van Becare vraagt iedereen om een beetje op de AED's te letten. "Het is een levensreddend apparaat dus daar moeten we met z'n allen zuinig op zijn. Gelukkig zijn we op het eiland goed in sociale controle."

Bijzondere bingo
Becare is partner van de actie van Ladies Circle en heeft de buitenkasten geleverd en meegedacht over goede locaties. Daarnaast heeft het bedrijf zelf een buitenkast en AED gesponsord voor het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet. De oude AED moest na tien jaar worden vervangen, maar daarvoor was geen geld beschikbaar. Het dorp is nu weer voorzien van het levensreddende instrument. Het geld voor de tien buitenkasten is ingezameld door het organiseren van het evenement Bingo, beats en bubbles. Tweehonderd mensen deden mee met de bijzondere bingo en dat leverde € 6.500,- op voor het goede doel. Het is de bedoeling om in de toekomst tweejaarlijks 'bingo, beats en bubbles' te organiseren.

Nieuwe locaties
Op de volgende nieuwe locaties worden de AED's 24/7 beschikbaar: Melishof in Melissant, Bommelstee in Den Bommel, Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet, Spar Klapmuts in Nieuwe-Tonge, de Klepperstee in Ouddorp, De Staver in Sommelsdijk, Grutterswei in Oude-Tonge, de Gooye in Dirksland, Oostdam in Goedereede en het Haagse Huus in Stellendam. Er wordt nog gezocht naar geschikte locaties in Middelharnis en Ooltgensplaat, waar een bestaande AED buiten kan worden gehangen. Mensen die hiervoor een suggestie hebben kunnen contact opnemen met Ladies Circle, dat kan via Lc45@ladiescircle.nl.

Meer berichten