Logo eilandennieuws.nl
Elly Doornbosch overhandigt het boek aan directeur Cor Both en hij geeft bloemen aan Elly.
Elly Doornbosch overhandigt het boek aan directeur Cor Both en hij geeft bloemen aan Elly. (Foto: )

Juf Elly presenteert haar eigen boek

MELISSANT- Met trots presenteerde Juf Elly Doornbosch, onderwijsassistente aan OBS Roxenisse in Melissant, haar zelfgeschreven boek aan de leerlingen van groep 7 en 8. Het boek heet Anisa van de Nachtwacht - Opnieuw geschilderd door Rembrandt- en gaat over het onbekende meisje op het beroemde schilderij. Elly heeft haar een naam en een verhaal gegeven, wat zich afspeelt in de 17e eeuw. Het is een spannend, maar ook leerzaam boek geworden voor iedereen vanaf 10 jaar. Directeur Cor Both mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Niet alleen Elly was trots, maar ook de directeur en de leerlingen waren vol lof over het boek. "Ze heeft er vooraf niet zo heel veel over verteld, dus het was een beetje een verrassing", zei de directeur. "Maar juf Elly heeft laten zien dat je altijd je droom kunt laten uitkomen, als je maar doorzet, en ze is daarmee een mooi voorbeeld voor onze leerlingen". Ook de leerlingen waren heel enthousiast en zeiden te hopen dat ze nog eens een boek zal schrijven en dat ze misschien wel heel beroemd zal worden. In ieder geval willen ze allemaal dit boek heel graag lezen.

Onderzoek

Elly zelf was blij met de positieve reacties. "Maar liefst twee jaar heb ik er over gedaan", vertelde ze. "Om een goed tijdsbeeld neer te zetten heb ik heel veel moeten lezen over het Amsterdam van de 17e eeuw en ook over het leven van Rembrandt, zijn leerlingen en de mensen die op het schilderij staan. Naast lezen, ben ik ook naar het Rijksmuseum geweest en naar het Rembrandthuis om een goed beeld te kunnen vormen. Op het schilderij, dat is gemaakt in 1638, staat, tussen allemaal mannen, een meisje van ongeveer 10 jaar oud. De mannen hebben allemaal echt geleefd, maar het meisje is verzonnen door Rembrandt. Ik heb haar de naam Anisa gegeven en mijn verhaal begint in 1642, als Anisa dus 14 jaar oud is. In mijn boek zijn de leerlingen van Rembrandt de vrienden van Anisa en samen beleven ze allerlei avonturen. De man op de voorgrond van de nachtwacht was in het echt Jan van der Heijden, maar in mijn boek is hij de vader van Anisa".

Verhaal

Het verhaal: Als Anisa op straat Rembrandt van Rijn tegenkomt, vraagt hij haar om als eerste De Nachtwacht te komen bekijken. Het schilderij is net af. Anisa vindt dat haar vader, die musketier is, er erg goed op staat. Maar over zichzelf is ze niet tevreden. Daarom besluit Rembrandt haar opnieuw te schilderen. Intussen gebeuren er spannende dingen bij Anisa thuis. Ze probeert erachter te komen van wie haar vader een dreigbrief heeft gekregen. En wie heeft er ingebroken in hun huis? Gelukkig krijgt ze hulp van haar vrienden. In vijftien dagen maakt Anisa veel mee. Laat je door haar meevoeren naar Amsterdam in 1642. Een mooi boek voor kinderen vanaf 10 jaar, maar zeker ook voor volwassenen.

Omslag

Voor de omslag van haar boek heeft Elly contact gezocht met Elisa Carolus. "Hoewel ze in Engeland woont, had ik goed contact met haar en heeft ze de illustratie die op de kaft staat, precies gemaakt zoals ik die in mijn hoofd had", vertelt ze. "Ik ben er erg tevreden over. Nadat het boek af was, heb ik verschillende uitgevers benaderd en kwam ik zo uit bij Boekscout, die beginnende schrijvers graag een kans geeft. Afgelopen week kreeg ik het eerste exemplaar thuisgestuurd en ik ben er enorm blij mee. Ook fijn dat het gelukt is om het juist in het Rembrandtjaar uit te kunnen brengen. Voorlopig is het boek alleen nog te verkrijgen via Bol.com of Boekscout zelf, maar wie weet hebben ook andere boekenwinkels en zelfs het Rijksmuseum interesse om het te verkopen voor de jeugdige Rembrandtfans. Dat zou helemaal mooi zijn".

Boekgegevens: Titel: Anisa van De Nachtwacht - Opnieuw geschilderd door Rembrandt
Auteur: Elly Doornbosch. 146 Pagina's, ISBN: 9789463892841, verkoopprijs € 19,50.
Te bestellen bij Bol.com of Boekscout.nl.

Meer berichten