Logo eilandennieuws.nl
Ben de Neef heeft al 30 verenigingen die meedoen aan zijn Sporttoernooi.
Ben de Neef heeft al 30 verenigingen die meedoen aan zijn Sporttoernooi. (Foto: )

GO Sports 2020: Sporttoernooi met olympisch karakter

MIDDELHARNIS- De Olympische Spelen van 2020 op Goeree-Overflakkee? Als het aan Ben de Neef uit Middelharnis ligt, dan gaat dat gebeuren. De eilandelijke Olympische Spelen, om precies te zijn. Ben is al volop bezig met de voorbereidingen van dit evenement, de GO Sports 2020, wat van 17 tot en met 25 juli 2020 zal plaatsvinden in en nabij de Staver. Inmiddels hebben zich al 30 verenigingen aangemeld uit allerlei takken van sport. Ben hoopt echter op nog meer aanmeldingen en natuurlijk op de hulp en steun van vele vrijwilligers en sponsors voor dit unieke evenement.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij Ben. Op papier staat het hele script al uitgestippeld. "Ik wil er een spektakel van maken, precies in de lijn van de grote Olympische Spelen", zegt hij. "Compleet met openings- en sluitingsceremonie, medailles en een dorpen medaillespiegel. Natuurlijk mogen een horecaplein en optredens van lokale artiesten of muzikanten ook niet ontbreken. Kortom, het moet een sportief feest worden voor jong en oud van en voor heel Goeree-Overflakkee. Doel van dit alles is om, op een leuke en afwisselende manier, de inwoners in contact te brengen met de vele sportmogelijkheden, die ons eiland rijk is. In principe kan iedereen dus meedoen. Kinderen, volwassenen, ouderen, mensen met een beperking, zowel via een vereniging als via een bedrijf of organisatie. Voorop staat, dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar natuurlijk hopen we wel een op mooie spannende competitie tussen de strijdende partijen onderling".

Lange voorbereiding

Ben is zelf jarenlang betrokken geweest bij tal van evenementen op het eiland, zoals de Havendag in Middelharnis. Een grootschalig sportfestijn staat echter nog niet op zijn CV, maar hij droomt hier al jaren over. "Ik heb dit concept al zo lang in mijn hoofd", legt hij uit. "In gedachte had ik het al helemaal helder. Ik had alleen nog nooit de daad bij het woord gevoegd en vond dat dat nu toch maar eens moest gebeuren. Ik heb bewust gekozen voor een lange voorbereidingsperiode, want er komt ontzettend veel bij kijken. Verenigingen aanschrijven, vergunningen aanvragen, de locaties huren, de financiële kant regelen enzovoort. Inmiddels word ik bijgestaan door een aantal andere mensen en zijn we een stichting in wording. De eerste 30 (sport)verenigingen hebben zich al aangemeld en de gemeente heeft laten weten, positief gestemd te zijn over dit evenement. Ook zijn er al wat bedrijven, die hun steun hebben toegezegd, zowel in geld als in natura. Zo heeft een bedrijf een prachtig logo voor ons ontwikkeld, wat hier en daar al op het eiland te zien is. Het is een knipoog naar de ringen van Olympische Spelen met daarin de letters G en O verwerkt. We zijn er heel erg blij mee. Goed voor Goed en het Thomashuis Middelharnis hebben toegezegd om met hun mensen allerlei hand- en spandiensten te verrichten. En RTV SLOGO gaat alles live uitzenden, Geweldig toch?"

Sportplein

Ben en zijn team willen in en rond de Staver een evenemententerrein neerzetten met een sportplein, een sportexpo en een tribune voor de supporters. "Langs het plein hopen we de vlaggen van alle dorpen te kunnen hijsen. Hier zullen dan de ceremonies en optredens plaatsvinden, maar ook wedstrijden van bepaalde sporten. De zaalsporten zullen in de sporthal plaatsvinden en voor veldsporten zal gebruik worden gemaakt van het grasveld nabij Tieleman keukens. Op het expoplein krijgen verenigingen de mogelijkheid om hun sport te promoten via een stand of middels demonstraties. Daar zal tevens het horecaplein en kindersportplein met springkussens, pannakooi en dergelijke worden gerealiseerd. Aan de deelnemende verenigingen zal worden gevraagd om zelf een toernooi van hun discipline te organiseren. De organisatie van GO Sports 2020 zal hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en faciliteren. Voor ouderen en mensen met een beperking wordt een speciale dag ingelast, waarop ze met elkaar kunnen sporten. Deze activiteiten zullen worden aangeboden door de organisatie. Denk aan sjoelen, koersballen of jeu de boules".

Sportmuseum en kerkdienst

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, wil Ben het evenement nog breder maken door ook het cultuur- historisch aspect van het eiland erbij te betrekken. "We willen het streekmuseum benaderen om een sportmuseum in te richten tijdens deze week en bijvoorbeeld oud-Flakkeese sporten en spelletjes te organiseren", zegt hij daarover. "Ook zouden we graag voormalig Flakkeese topsporters ontvangen, die wat willen vertellen over hun sportieve verleden. Tot slot willen we op de eerste zondag een GO Sports 2020 kerkdienst houden op het sportplein. Op deze dag zullen dan verder geen activiteiten georganiseerd worden".

Ben hoopt, dat nog meer verenigingen, sponsors en vrijwilligers zich zullen melden voor het unieke evenement. "Alle sporten kunnen meedoen, van schaken tot tennis, van atletiek tot karate, zolang de vereniging maar van Flakkeese bodem is. Hoe mooi kan het zijn om onze eigen eilandelijke sporters dat Olympische gevoel mee te geven, compleet met medaille en huldiging?"

Voor aanmelding of informatie kan men een mail sturen naar info@go-sports-2020.nl of een kijkje nemen op gelijknamige facebookpagina.

Meer berichten