Logo eilandennieuws.nl
Toekomstige bewoners en hun verzorgers.
Toekomstige bewoners en hun verzorgers. (Foto: )

Nieuwe woonvoorziening in Ouddorp heet 'De Vyver'

Beter Wonen en Sjaloom Zorg vierden afgelopen dinsdag samen met de toekomstige bewoners en hun belangenbehartigers het hoogste punt van de nieuwbouw in Ouddorp. Na zeven jaar wachten komt de opening van de woonvoorziening voor mensen met een beperking nu steeds dichterbij. Dialectkenner Pau Heerschap maakte de naam van het pand bekend: "Jullie gaan in 'De Vyver' wonen."

In de middaguren werd tijdens een kort officieel moment stil gestaan bij het bereiken van het hoogste punt. Dit gebeurde door het plaatsen van een deksel op de lichtkoker door Teun Bakelaar, voorzitter van Woningbouwvereniging Beter Wonen. Dit was volgens hem waarschijnlijk het laatste project dat de Beter Wonen onder zijn voorzitterschap afsluit, want de periode voor Bakelaar zit er eind volgende maand op.
's Avonds maakte dialectkenner Pau Heerschap de naam van het pand bekend: "Jullie gaan in 'De Vyver' wonen."
De bekende Ouddorper deelde zijn herinneringen aan deze locatie. "Alle polders en stukjes grond in Ouddorp hebben wel hun eigen naam, van 't Lieve Kind tot de Kalversschuur. Er bestaat een hele lijst met oude namen, maar de naam van deze plek kon ik daar niet vinden. Wel op een hele oude kaart." De locatie nabij De Vliedberg, waar Beter Wonen nu een woonvoorziening voor Sjaloom Zorg bouwt, bestond in zijn jeugd alleen uit omgezette grond. Een plek waar hij als zevenjarige jongetje nog eens een flinke smakkerd maken met zijn 'nieuwe' fiets, toen hij op avontuur ging. "Mijn broekspijp kwam tussen de ketting en ik viel op deze grond, waar jullie huis nu komt." De Vyver is volgens hem een passende naam. "Een vijver heeft iets heel moois. Het heeft omsloten randen, langs alle kanten. Voor een vijver wordt goed gezorgd. Dat zie je straks weer terugkomen op deze plek. Iedereen gaat zijn best doen om zo goed mogelijk voor jullie te zorgen."

Buren

Tijdens de avond konden de toekomstige bewoners kennismaken met hun nieuwe buren. Via een presentatie werd namelijk de indeling van de appartementen bekendgemaakt. In juni krijgen de cliënten de gelegenheid om zelf een kijkje te nemen op de bouw. Het streven van Beter Wonen is om het pand in november op te leveren. "Het was allang de wens van Beter Wonen om een dergelijk complex te realiseren. Het heeft langer geduurd dan gewenst, maar de oplevering komt nu écht in zicht", aldus Teun Bakelaar.

De verhuizing van de 26 bewoners zal vervolgens in twee fases plaatsvinden. "We denken aan inhuizen per woonlaag, zodat iedereen de tijd heeft om te verhuizen en te wennen aan de nieuwe situatie", licht regiomanager mevr. De Boed toe. Het is nog niet bekend hoe lang de totale verhuizing gaat duren. "Maar we hebben beloofd om sámen kerst te vieren, dus alle cliënten moeten zeker hun kerstspullen niet vergeten mee te nemen!"

Meer berichten