Logo eilandennieuws.nl
De openingshandeling met (v.l.n.r.) Linda Böcker, Berend-Jan Bruggeman, Camilla Dreef en Ad van Hees.
De openingshandeling met (v.l.n.r.) Linda Böcker, Berend-Jan Bruggeman, Camilla Dreef en Ad van Hees. (Foto: )

Vogelboulevard langs Haringvliet en Volkerak officieel geopend

Bij het op- of afrijden van het eiland langs de N59, passeert men voortaan een heuse vogelboulevard. De boulevard bestaat uit één vogelkijkhut aan de Haringvlietzijde en drie kijkhutten op de Hellegatsplaten. Verder is ook de uitkijktoren nabij Ooltgensplaat onderdeel van dit project. De vogelboulevard is financieel mogelijk gemaakt door het Droomfonds-project Haringvliet van de Postcodeloterij en de Provincie Zuid-Holland. Afgelopen woensdag werd de boulevard officieel geopend.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het initiatief voor de vogelboulevard kwam van Staatsbosbeheer, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Voor boswachter Wicher Pen zijn laatste grote project, vlak voor zijn pensioen. Hij vertelde dan ook enorm trots te zijn om hierbij aanwezig te zijn. "De vogelboulevard Hellegat-Ventjager biedt vogelaars en natuurliefhebbers de mogelijkheid om jaarrond de vogels en de mooie natuur die hier is, te observeren. Ze bestaat uit informatie- en uitkijkpunten, vogelkijkschermen, bewegwijzering en parkeermogelijkheden. In totaal zijn er nu vier vogelkijkhutten met allemaal de naam van een vogel. Sommigen zijn opgeknapt, andere zijn nieuw. Vogelkijkhut de Kluut, vlakbij de Volkeraksluizen, is rolstoeltoegankelijk gemaakt. Dit omdat we vaak te horen kregen dat het voor minder-validen niet altijd mogelijk is om lekker de natuur in te kunnen. Hier kan dat voortaan wel. Staatsbosbeheer heeft de afgelopen decennia veel inspanningen verricht om het gebied te laten ontwikkelen tot wat het nu is. Een mooi halfopen en gevarieerd landschap. Bos, riet, grazige delen en open water wisselen elkaar af. We zijn er heel blij mee en trots op".

Beleefbaar maken natuur

De opening van de boulevard werd verricht door Linda Böcker van de Provincie Zuid-Holland, Camilla Dreef van Vogelbescherming Nederland, Ad van Hees Provinciaal hoofd van Staatsbosbeheer en wethouder Berend-Jan Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee. Mevrouw Böcker vertelde blij te zijn dat het gevoerde beleid nu tot uitvoering was gekomen. "Het is een prachtig toegankelijk gebied geworden. In het kader van de landschapstafel Haringvliet hebben we als Provincie graag hieraan bijgedragen. Ook wethouder Bruggeman was erg in zijn nopjes met het project. De Hellegatsplaten zijn altijd weer een mooie blikvanger als je het eiland op of afrijdt. Het realiseren van deze voorzieningen past mooi in onze recreatievisie; het meer beleefbaar maken van de natuur en omgeving. Als gemeente hebben we in dit kader ook het Fort in Ooltgensplaat gekocht en we hopen tevens dat het oude Raadhuis in Ooltgensplaat wordt opgeknapt. Zo komen er aan de oostkant van het eiland mooie plekken voor bewoners en bezoekers. Maar alle credits gaan vandaag naar Staatsbosbeheer en de vogelbescherming. Wat een geweldig initiatief".

Blij met bijdrage

Ad van Hees, Provinciaal hoofd van de Zuidwestelijke Delta van Staatsbosbeheer, stak zijn complimenten ook niet onder stoelen of banken. Wat is dit een mooi gebied, met de heckrunderen die het open houden. Helaas was het niet voor iedereen toegankelijk. We zijn dan ook heel dankbaar voor de bijdrage van de Provincie en het Droomfonds, waardoor dit nu wel mogelijk is. Iedereen, ook minder validen, kan nu genieten van de vogels en het landschap. Ook in de toekomst zullen we ons blijven inzetten voor dit gebied en blijven we graag in gesprek met de lokale overheid". Tot slot waren er woorden van dank aan ingenieursbureau Kybys en aannemingsbedrijf Kuipers voor de uitvoering.

Speciaal voor de vogelboulevard is een vogelkaart ontwikkeld. Hierin is alle informatie over de vogels die leven in dit gebied, de locaties van de hutten en de fiets- en wandelmogelijkheden in de omgeving te vinden. De kaart is te downloaden via www.staatsbosbeheer.nl/haringvliet.

Meer berichten