Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Tij is onbereikbaar met rollator of scootmobiel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Prachtig hoor, die nieuwe vogelkijkhut in natuurgebied Scheelhoek. Een architectonisch hoogstandje, dat met zijn eivorm niet voor niets Tij is gedoopt en dat via de kijkgaten zicht biedt op een heel andere wereld. Maar om op die bijzondere plek te komen moet je wel goed mobiel zijn.

Door Kees van Rixoort

Volgens Jennie Anker en Elly Sonneveld van het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) is het voor mensen met een rollator of scootmobiel onmogelijk om Tij te bereiken. "Het eerste stuk van het pad is een helling. Het pad van rul zand loopt schuin omhoog", aldus de dames, die beiden een vergeefse poging hebben gewaagd om de nieuwste aanwinst voor natuurliefhebbers te bekijken. "En verderop zijn ook nog een paar trapjes én een vlondertje dat slecht aansluit op het pad. Een vlonder zonder leuning, ook nog eens."

Voorheen, toen de vogelkijkhut nog niet was gerealiseerd, was er een beter toegankelijk pad via de waterkant, maar dat is nu afgesloten. De conclusie van Jennie Anker en Elly Sonneveld is dan ook: "Tij is voor mensen met een beperking niet bereikbaar."

Dat de vogelkijkhut zelf niet begaanbaar is met een rollator of scootmobiel, is te begrijpen. "Het is niet anders. Maar dat je er zelfs niet kan komen om Tij te zien, dat is wel spijtig. Zo is het dus ook niet mogelijk om daar een scootmobieltocht langs te laten gaan." Het PGGO organiseert maandelijks zo'n tocht en probeert steeds weer nieuwe boeiende routes uit te zetten, heel regelmatig ook naar en door natuurgebieden.

Schelpenpad

Een oplossing creëren op een pad met trapjes en een vlonder is misschien lastig, maar een schelpenpad zou volgens de dames van het PGGO al een grote verbetering met zich meebrengen. "Op de Slikken van Flakkee kun je ook rijden met je scootmobiel. Daar ligt een schelpenpad."

Vooralsnog is Tij een brug te ver voor mensen met een handicap. "Heel jammer. Tij is zo'n mooi plaatje, dat het heel fijn zou zijn als je er zou kunnen komen." De bijzondere vogelkijkhut is gerealiseerd met gelden uit het Droomfonds. "Onze droom is dat Tij bereikbaar is voor iedereen en dat iedereen ernaar kan kijken. Wij horen er toch ook bij…?"

Meer berichten