Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Herdenking monument omgekomen Armeniërs

MIDDELHARNIS – Op Middelharnis Havenhoofd is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de zeven daar door de Duitsers gefusilleerde Armeniërs. Afgelopen 4 mei werd hier bij stilgestaan met een kleine, maar waardige herdenking.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Zo'n dertig belangstellenden hebben zich 's ochtends verzameld rondom het monument. Onder hen bevinden zich ook mensen met een Armeense achtergrond, vertegenwoordigers van WO2GO en de Armeense ambassadeur. Als eerste spreker neemt Mato Hakverdian van Faon (Federatie Armeense Organisatie Nederland) het woord. Hoewel hij slecht verstaanbaar is door de harde wind, doet hij uit de doeken welke rol de Armeniërs in de Tweede Wereldoorlog gespeeld hebben.

Aramees

Na hem neemt de Armeense ambassadeur Balayan, die speciaal voor deze gelegenheid in Nederland is, het woord. Hij bedankt de gemeente Goeree-Overflakkee hartelijk voor de uitnodiging en het onderhoud aan het monument, wat er netjes bijligt. Hierna spreekt wethouder Thea Both namens de gemeente. Zij sluit af met een zin over het blijvend herinneren in het Aramees, waarbij ze zich excuseert voor haar uitspraak. De ambassadeur glimlacht echter breed en steekt een duim naar haar op. Namens de wethouder staat er een krans, terwijl namens de ambassadeur een bloemstuk in de vorm en kleuren van de Armeense vlag is neergezet.

Geheim

Het monument is opgericht op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog zeven Armeniërs zijn gefusilleerd. Eigenlijk had dit voor de lokale bevolking geheim moeten blijven, maar vanuit het bovenraam van het huis van de havenmeester werd de liquidatie toch gezien. Na de oorlog werd er een monument onthuld en daar vindt regelmatig een herdenkingsplechtigheid plaats. Opdat wij niet vergeten.

Meer berichten