Logo eilandennieuws.nl
De opgeleide schuldhulpmaatjes ontvingen hun certificaat van bekwaamheid. Links: wethouder Bruggeman.
De opgeleide schuldhulpmaatjes ontvingen hun certificaat van bekwaamheid. Links: wethouder Bruggeman. (Foto: )

Schuldhulpmaatjes staan klaar om mensen met schulden te helpen

MIDDELHARNIS – Stichting SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee, die zich begin dit jaar presenteerde, wilde beginnen met vijf vrijwillige maatjes. De belangstelling is echter zo groot, dat de stichting het dubbele aantal heeft opgeleid. Donderdagavond 25 april ontvingen ze hun certificaat van bekwaamheid uit handen van wethouder Berend Jan Bruggeman in Verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

SchuldHulpMaatje is een initiatief van landelijke kerken. In 2010 was de start en inmiddels zijn er al in circa honderdtwintig gemeenten locaties met vrijwilligers, die in aanvulling op de professionele schuldhulpverlening werkzaam zijn. Vorig jaar namen tien kerken op Goeree-Overflakkee het initiatief om ook op het eiland tot een SchuldHulpMaatje-locatie te komen en eind november was de oprichting een feit.

"Het is de bedoeling dat SchuldHulpMaatje mensen met schulden bijstaat", zei bestuursvoorzitter Jan-Kees Wielhouwer eerder dit jaar bij de start. "Het is zeker niet de bedoeling om het werk van de gemeente en professionele hulpverleners over te nemen, of de zoveelste instantie te zijn. Onze vrijwilligers gaan naast mensen met schuldenproblematiek staan om de financiën op orde te krijgen. Zodra er schuldhulpverlening is, treden wij terug."

Trainingsdagen

De oproep om vrijwillig maatje te worden leverde een grote respons op. In plaats van de beoogde vijf hebben tien vrijwilligers – van verschillende leeftijden en achtergronden – een opleiding gevolgd. Deze bestond uit drie trainingsdagen. Daarin leerden de maatjes hoe zij hulpvragers de regie over hun financiële situatie kunnen geven, als een raadgever die luistert en helpt.

"Nu kan de hulpverlening starten. De maatjes kunnen aan de slag", zei Jan-Kees Wielhouwer vlak voor de ondertekening en overhandiging van de certificaten. "Onder regie van de gemeente gaan we in gesprek met de andere instanties die op dit gebied werkzaam zijn. SchuldHulpMaatje is aangehaakt bij de Alliantie DigiTaalHuis in de bibliotheek van Middelharnis. Het DigiTaalHuis richt zich op laaggeletteren, die ook vaak te maken hebben met schuldenproblematiek. Ook hebben we ons verbonden met de woningbouwvereniging in Goedereede. Wanneer de woningbouwvereniging financiële problemen signaleert, maakt zij huurders attent op de hulp die SchuldHulpMaatje kan bieden. In een vroeg stadium starten is het beste."

Wethouder Berend Jan Bruggeman toonde zich blij met de grote groep maatjes ("Meer dan verwacht. Geweldig!") en onderstreepte het belang van een aanpak van schuldenproblematiek en armoede. "Vaak spelen daar andere problemen omheen: mensen durven de deur niet meer uit en raken in een sociaal isolement." De gemeente is zelf ook actief om er wat aan te doen. De gemeenteraad heeft zojuist een nieuw plan schuldhulpverlening vastgesteld, waarin meer aandacht is voor preventie.

Wachtlijst

"Fantastisch dat jullie willen meewerken. Laten we mooie stappen zetten met elkaar. Grote dank aan jullie", aldus de wethouder in de richting van de maatjes. Nu SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee tien maatjes heeft opgeleid, is er geen directe behoefte aan meer vrijwilligers. Wie zich opgeeft, komt op een wachtlijst. Volgend jaar wil de eilandelijke stichting vijf nieuwe maatjes opleiden.

Hulp nodig bij beheer financiën?
De stichting SchuldHulpMaatje staat gereed om hulpvragers ter zijde te staan met behulp van de schuldhulpmaatjes. Aanmelden voor hulp kan via de gemeente (tel. 14 0187, keuze 1), maatschappelijk werk, hulpverleners, kerken en vrijwilligers. Een e-mail sturen kan ook: shmgo.gvanasperen@gmail.com.

Meer berichten