Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Smakelijke afsluiting van de 'masterclass' op CSG Prins Maurits

Hoeveel vet bevat light chips? Zijn zoetstoffen een gezond alternatief voor suiker? Welke invloed heeft kleur op je smaak? Hoe gezond zijn vleesvervangers? Deze en vele andere vragen onderzochten groep 8-leerlingen tijdens de 'masterclass' 2018-2019, samen met V5-leerlingen van de school.

Vorige week vrijdag, 22 maart, presenteerden maar liefst 46 groep 8-leerlingen de uitkomsten van hun onderzoeksvragen aan ouders/verzorgers en andere belangstellenden op CSG Prins Maurits te Middelharnis.
De afgelopen maanden werkten de kinderen in onderzoekteams gedurende twaalf bijeenkomsten aan hun specifieke onderzoeksvraag. Hierbij leerden ze basisvaardigheden als informatie zoeken op internet, schrijven van een onderzoeksrapport, werken met Word en Excel, tips en tricks bij presenteren en bij gebruik van PowerPoint. Maar ook het ontwikkelen, afnemen en analyseren van een enquête en het uitvoeren van een praktische opdracht kwamen aan bod. Zo werden proefjes uitgevoerd om de werking van gist te begrijpen en bezochten leerlingen het Van Weel-Bethesda ziekenhuis te Dirksland in het kader van het gebruik van een voedings-app.

Na afloop van de presentaties ontvingen de kinderen een certificaat èn de complimenten, van hun eigen begeleider. Het mooie van dit traject is dat kinderen van de basisschool alvast in contact komen met een andere manier van leren, zoals dat vooral in het vwo gebeurt. En ze zijn een middagje uit de eigen groep om op de PM onderzoek te doen en samen te werken met andere kinderen!

Leerlingen uit klas V5 leren zo om zelf een onderzoek op te zetten en te begeleiden, maar ook sociale vaardigheden zoals kinderen helpen, begeleiden, motiveren. En ze leren zelf les te geven! Kortom; een mooie manier van onderwijs, waarbij kinderen van de basisschool èn oudere leerlingen van het voortgezet onderwijs met elkaar en van elkaar leren.

Meer berichten