Logo eilandennieuws.nl
De tandartsen van Tandartspraktijk Stellendam, v.l.n.r.: Frank van der Pol, Franciska Breukel en dr. Georg Bröcker.
De tandartsen van Tandartspraktijk Stellendam, v.l.n.r.: Frank van der Pol, Franciska Breukel en dr. Georg Bröcker. (Foto: )

Nieuwe eigenaar Tandartspraktijk Stellendam

STELLENDAM – Sinds 1 februari van dit jaar heeft Tandartspraktijk Stellendam een nieuwe eigenaar. Na bijna 25 jaar de praktijk te hebben gerund, heeft tandarts Frank van der Pol de leiding van de praktijk overgedragen aan dr. Georg Bröcker. Van der Pol blijft nog wel twee dagen per week werken in Stellendam, waardoor de huidige drie tandartsen de praktijk blijven bezetten, want ook tandarts Franciska Breukel werkt in de praktijk aan de Keijzerstraat.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Bijna 25 jaar geleden vestigde Frank van der Pol, afkomstig uit Bennekom, zich in de praktijk in Stellendam. In al die jaren heeft hij als tandarts heel veel energie in zijn werk gestoken en nu vond hij dat de tijd is aangebroken om de praktijk 'over te doen' aan zijn collega dr. Georg Bröcker. Deze, oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige, tandarts werkt al negen jaar in Stellendam. Tandarts Van der Pol legt uit dat hij niet stopt met werken, hij blijft nog voor twee dagen per week als zzp'er verbonden aan de Stellendamse praktijk en verder blijft hij ook nog op andere terreinen actief in de tandheelkunde, zoals het behandelen van de cliënten van Hernesseroord, een bezigheid die speciale vaardigheden vergt. Dit doet hij samen met dr. Bröcker. De steeds meer toenemende regelgeving en verder uitbreidende administratieve verplichtingen voor een tandarts heeft Van der Pol doen besluiten om de praktijk over te doen aan dr. Bröcker, zodat hij zich weer volledig op de tandheelkunde kan richten.

Plezier

Van der Pol benadrukt dat hij in de afgelopen 25 jaar met veel plezier heeft gewerkt in Stellendam. Hij prijst de goede band die er is ontstaan tussen hem en zijn cliënten, maar ook de heel goede contacten met de collega's op het eiland. "We gaan heel collegiaal met elkaar om en verdelen op een goede manier de weekenddiensten". Daarnaast wordt er ook wel eens doorgewezen naar collega's als het gaat om een specifieke behandeling. Als voorbeeld noemt hij de t-scan. Een methode waarin men in de Stellendamse praktijk is gespecialiseerd. Door de cliënt te laten bijten op een folie worden er onregelmatigheden aan het gebit opgespoord, die door een soms kleine ingreep kunnen worden verholpen. Mensen met chronische hoofdpijn of knarsende tanden kunnen hier baat bij hebben. Op hun beurt verwijst men vanuit Stellendam ook wel patiënten door naar collega's elders in de regio.

Volgens de drie tandartsen gaat men de laatste tijd steeds meer beseffen dat een slecht onderhouden gebit of verborgen ontstekingen bij het gebit de aanleiding kan zijn voor andere lichamelijke klachten, zoals hart- en vaatproblemen, reuma en complicaties bij diabetes. Ze onderstrepen dan ook de noodzaak van een goede gebitszorg. Frank van der Pols' specialisatie gaat verder dan alleen de mond. Hij is geïnteresseerd in de psyche van de mens, want vooral tandartsen hebben te maken met cliënten die in hun kinderjaren traumatische ervaringen hebben opgedaan met behandelingen bij de tandarts. "Gelukkig is dat nu veranderd, maar ik kan wel begrijpen dat het mondgebied heel gevoelig is voor sommige mensen om daar een ander in toe te laten. Zeker als er traumatische ervaringen uit het verleden zijn."

Ongeveer negen jaar geleden kwam dr. Georg Bröcker naar Nederland. Hij had in Duitsland zijn opleiding tot tandarts afgerond, maar het werk als tandarts in Duitsland is niet gemakkelijk, legt hij uit. "Je moet daar dure behandelingen aan cliënten proberen te verkopen en dat is iets dat hem niet ligt". Na drie en een half jaar in Zweden te hebben gewerkt en daarna een korte periode in Duitsland, keek hij uit naar een ander land om te gaan werken. Een studiegenoot, tandarts Wenderoth uit Ooltgensplaat, tipte hem om eens te informeren bij Tandartspraktijk Stellendam. Inmiddels is hij in Stellendam gesetteld en heeft hij de praktijk overgenomen.

Donderdagavond spreekuur

Tandarts Bröcker legt uit dat er voor de cliënten niet zoveel zal veranderen. Wel heeft hij ingevoerd dat er ook op donderdagavond spreekuur zal worden gehouden voor controles. Dit omdat het voor veel mensen lastig is om overdag te komen. Behandelingen zullen wel overdag plaats blijven vinden.

In het verleden kwam het maar sporadisch voor dat er een vrouw tandarts werd. "Maar de toekomst is vrouwelijk", geeft Frank van der Pol aan. Tandarts Franciska Breukel, die ongeveer anderhalf jaar aan de Tandartspraktijk Stellendam is verbonden, kan dit beamen. De studenten aan de studie Tandheelkunde bestonden voor het overgrote deel uit vrouwen. Franciska, afkomstig uit Melissant, vertelt dat ze nauwelijks cliënten treft die liever door een man worden geholpen. Kinderen vinden het zelfs positief dat ze door een vrouwelijke tandarts worden geholpen.

Uit het gesprek met de tandartsen blijkt dat er niet zoveel tandartsen meer zelfstandig hun werk doen. Veel collega's zijn bij een keten aangesloten, waardoor er gemakkelijk als parttimer kan worden gewerkt. De steeds meer toenemende administratieve zaken worden dan door administratieve medewerkers door de organisatie verricht.

Naast de drie tandartsen en hun assistentes is ook mondhygiëniste Lia van der Wende aan de praktijk in Stellendam verbonden.

Tandartspraktijk Stellendam, Keijzerstraat 16b, 3251 AN Stellendam, 0187-491050, balie@tpstellendam.nl.

Meer berichten