Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Politie waarschuwt voor lachgas na incidenten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het afgelopen weekend moest de politie twee keer een ambulance oproepen vanwege lachgasgebruik. De lachgaspatronen zijn vrij verkrijgbaar en lijken onschuldig, maar kunnen ernstige schade toebrengen. De politie roept ouders op om met hun kinderen te praten over de gevaren van lachgas.

Wat is lachgas?

Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O), het wordt ook wel ballon(netje) genoemd. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam 'lach'gas.

Lachgas is van oorsprong een narcosemiddel en pijnstiller en wordt nog steeds in de medische wereld gebruikt. Daarnaast wordt het gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen en soms in de autosport om motorvermogen te verhogen. Het is verkrijgbaar in gaspatronen.

Lachgas is meestal verkrijgbaar in kleine zilverkleurige lachgaspatronen (voor slagroomspuiten). Op feesten wordt het soms via grote cilinders verkocht. Het gas wordt vanuit patronen of cilinder in ballonnen gespoten ('ballonnetje').

Lachgas inhaleren kan leiden tot een tekort aan zuurstof, dat kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs bewusteloosheid. Vanwege de verslavende werking en de kwetsbaarheid van het brein bij jongeren wordt gebruik van lachgas sterk afgeraden.

Kijk voor meer informatie over drugs op www.drugsinfo.nl.

Meer berichten