Logo eilandennieuws.nl

Beklimmen vuurtoren is binnenkort mogelijk

OUDDORP – Goeree-Overflakkee krijgt er een geweldige attractie bij: het beklimmen van vuurtoren Westhoofd. Eind april gaat de onlangs paars geschilderde toren op proef open voor het publiek. Na deze voorlopige openstelling is de vuurtoren later dit jaar twee dagen per week toegankelijk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Beklimmen en genieten van het panoramische uitzicht kan op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (laatste mogelijkheid om naar boven te gaan om 15.40 uur). De entree bedraagt 4 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot en met tien jaar. Wie slecht ter been is, heeft helaas geen mogelijkheden om op te stijgen in het 56 meter hoge bouwwerk. Het is een aardige klim op de gelukkig relatief 'luie' trappen…

Exposities

Stichting Goereese Gemeenschap, die al veel ervaring heeft met de openstelling van de Toren van Goedereede, is in een vergevorderd stadium van voorbereiding. Er moeten op enkele verdiepingen nog expositiemogelijkheden komen voor bijvoorbeeld het Streekmuseum, De Motte, de Nederlandse Vuurtoren Vereniging, WO2GO en Natuurmonumenten. Verder staan aanpassingen aan de balustrade op het programma met het oog op de veiligheid van de bezoekers.
Tot slot is er een balie gepland in de vuurtoren, waar bezoekers een kaartje kunnen kopen en meer informatie kunnen krijgen. Achter deze balie komt een vrijwilliger, evenals elders in de toren. De Stichting Goereese Gemeenschap is op zoek naar mensen die dit aangename werk willen doen tegen een vrijwilligersvergoeding. Aspirant 'vuurtorenwachters' kunnen zich aanmelden via e-mail a.kastelein3@kpnplanet.nl.
Bezoekers kunnen zich straks het beste wandelend of op de fiets naar de vuurtoren begeven. Er zijn mogelijkheden te over om de fiets te parkeren. Wie met de auto komt kan deze het beste parkeren op de parkeerplaats Derde Blok of aan het Westerduinpad.
De openstelling van de vuurtoren is een oude wens. Een langdurig voorbereidingstraject was nodig om nu, in 2019, daadwerkelijk van start te kunnen gaan. Dat het nu mogelijk is, heeft onder meer te maken met het feit dat de verkeerspost boven op de vuurtoren nu niet meer dagelijks bemand is.

Investering

Om vuurtoren Westhoofd toegankelijk te maken voor het publiek is een forse investering nodig. De Stichting Goereese Gemeenschap kan die investering doen omdat er subsidiegeld is toegezegd door de gemeente Goeree-Overflakkee, als uitvloeisel van afspraken met de in de VEERO verenigde recreatieondernemers, en de provincie Zuid-Holland. De provincie subsidieert de openstelling van dit baken vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die is gericht op het toegankelijk en beleefbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed op het eiland.

Meer berichten