Afbeelding
Foto: De dag voor het Europees Parlement onderhandelde over het verbieden van de pulsvisserij werd er massaal gedemonstreerd in Den Haag. Foto: Cees v.d. Wal

"Alleen maar verliezers door verbod pulsvisserij"

Algemeen 307 keer gelezen

STRAATSBURG/STELLENDAM - De Europese Unie verbiedt de pulsvisserij vanaf 1 juli 2021. Als overgangsperiode mag de helft van de vissersvloot tot dat moment met de puls blijven vissen. Hoewel het besluit formeel nog niet definitief is zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse pulsvissers uiterst somber.

Door Jaap Ruizeveld

De afgelopen week steeg de spanning in de visserijsector tot ongekende hoogte. Woensdagavond is de onderhandelafspraak over het verbod op de pulsvisserij gepresenteerd in Straatsburg. Dit kwam tot stand na twee zittingen van de Europese Raad en de commissie. De definitieve tekst moet nog worden geformuleerd en het Europese Parlement moet (mogelijk in maart) nog instemmen met de inhoud van het document. Maar de afspraken liegen er niet om. Verslaggever Jaap Ruizeveld vroeg Annie Schreijer-Pierik (Europarlementslid CDA) woensdagavond om een reactie: Ze noemt het "Intriest, maar het beste resultaat dat nog te behalen was tijdens de onderhandelingen. Iets is beter dan niets." Volgens het EP-lid betekent het dat de helft (42) van de Nederlandse vissers hun pulstechniek nog zou mogen gebruiken tot uiterlijk 1 juli 2021. Dat is een overgangsperiode voor het algehele verbod van kracht is. Voor de kotters waarvan de vergunning dit voorjaar afloopt zou er - op basis van de huidige afspraak - geen verlenging meer mogelijk zijn. Toch is er een lichtpuntje, ook na 2021 mogen in het kader van onderzoek 6 schepen vissen met de pulstechniek.

Verliezers

"Dit onderhandelakkoord kent alleen verliezers: Het milieu, het klimaat, de vissers en de EU ", zegt Annie Schreijer. "Zodra de pulstechniek verdwijnt, moeten vissers weer zware kabels over de zeebodem slepen, om de platvis van de bodem te krijgen. Dat beschadigt de zeebodem, kost meer brandstof en zorgt dus ook voor veel meer CO2-uitstoot. De Europese Unie toont zich onbetrouwbaar omdat ze deze prachtige milieuvriendelijke uitvinding de nek omdraait. Een overgangsperiode was het enige dat nog uit deze tragische (impasse) situatie te halen viel. De vraag blijft: Kunnen de pulsvissers hun investering van honderdduizenden euro's nu nog (deels) terugverdienen?" Annie Schreijer houdt nog een sprankje hoop. "Wellicht dat het tij keert na de Europese verkiezingen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald." Volgens het onderhandelakkoord kunnen de sector en de politiek nog tot eind 2020 met positieve onderzoeksresultaten komen, waarna de EU alsnog pulsvisserij ruimte zou kunnen geven." Peter van Dalen (CU)-Europarlementariër toont zich ook zeer teleurgesteld over de gang van zaken. "Het resultaat dat er nu ligt bleek het maximaal haalbare. Het is iets, maar luidt het eind in van deze periode van duurzame visserij."

Demonstratie

Afgelopen dinsdag waren de vissers van Urk tot Vlissingen en van Stellendam tot Scheveningen samen met hun vertegenwoordigers van de organisaties EMK, Visned en Vissersbond met veel bussen naar Den Haag afgereisd om daar, aan de vooravond van de vergadering van de Europese commissie, massaal te demonstreren. De vissers kwamen in gesprek met minister Schouten die aangaf zich achter de zorgen van de vissers te stellen en aangaf dat het Kabinet 15 miljoen euro als subsidie beschikbaar stelt voor verdere innovatie in nieuwe duurzame vistechtnieken. Bij aantoonbare resultaten zou "de deur" dan mogelijk nog op een kier kunnen staan. "Mannen ik ben tevreden over het verloop van vandaag hier in Den Haag.We hebben een visitekaartje afgegeven en ondanks de uitkomst weet heel Nederland dat we aangeslagen zijn door dit Europese proces," zei bestuurder Kraak van de Nederlandse Vissersbond. "We moeten werken aan de toekomst: met of zonder puls. Een ding is zeker aan de innovatie zelf heeft het niet gelegen, want die is duurzaam en bood vissers een goed toekomstperspectief."

Uit de krant