Afbeelding

Dromen van een gemeenschap met Tiny Houses

Algemeen 4.600 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Je luxe nieuwbouwhuis verkopen om in een klein, duurzaam en verplaatsbaar huis te gaan wonen. Dat doen Corné (33) en Mirjam (31). Hun huis aan de Bloemenweg in Dirksland is verkocht, binnenkort start in Oude-Tonge de bouw van hun Tiny House. "We hebben geen groot huis nodig om gelukkig te zijn." De komende periode doen ze in Eilanden-Nieuws verslag van hun ervaringen. Vandaag als start van de serie een interview met het energieke stel.

Door Martijn de Bonte

De basis voor hun nieuwe huis bestaat niet uit heipalen, maar een langzaam verkeer trailer van 11 bij 3 meter. Daarop bouwt de Oude-Tongse aannemer Kees Meijer de komende periode hun droomhuis, dat ze samen met de architect Peter Arts uit Delft hebben ontworpen. Het huis kan in zijn geheel met een tractor worden verplaatst. Corné: "In theorie kun je ons huis in een dag van Maastricht naar Groningen verplaatsen." Het huis bestaat uit een kleine keuken, badkamer, slaaploft, woonkamer en een kamertje dat is bestemd om te studeren, of voor als er logés komen. De stroom komt van zonnepanelen op het dak, het afvalwater wat normaal in de riolering verdwijnt wordt gezuiverd door een biologisch (helofyten)filter. De droom is om het huisje in de toekomst volledig zelfvoorzienend te maken, maar in de beginperiode is er nog wel een stroom- en wateraansluiting nodig.

Spullen wegdoen

De afgelopen periode hebben ze al veel spullen weggedaan, want in hun nieuwe huis is de opslagruimte uiterst beperkt. "Als je bewust gaat kijken zijn heel veel spullen ballast. We hadden bijvoorbeeld vijf bloemenvazen, waarvan we er maar één gebruikten. Dus hebben we vier vazen weggegeven, onze familie is wel blij met het ontspullen, die krijgen van alles…" Boeken lezen ze in de toekomst voornamelijk van de e-reader, dat scheelt een boekenkast.

Schuldenvrij leven

Via Youtube maakte Corné ongeveer anderhalf jaar geleden kennis met het fenomeen Tiny House. Hij was gelijk enthousiast, Mirjam had even tijd nodig om aan het idee te wennen. "Maar toen ik mij afvroeg wat ik nu eigenlijk nodig heb om gelukkig te zijn realiseerde ik mij al snel dat ik daar niet veel spullen en een groot huis voor nodig heb." Corné vult aan dat naast eenvoudig (minimalistisch) leven met minder spullen ook de wens om schuldenvrij door het leven te gaan een belangrijke rol speelt. "Een leven zonder schulden geeft de vrijheid om te doen wat echt belangrijk is. Als de financiële druk wegvalt is er meer ruimte om te reizen of verrijkende activiteiten. Een collega van mij heeft een project opgezet voor kinderen die leven op een vuilnisbelt in Nicaragua, misschien ga ik daar in de toekomst wel een paar maanden helpen."

Niet voor anderen leven

Mirjam werkt met veel plezier als leerkracht op christelijke Jenaplanschool 't Kompas in Den Bommel, Corné werkt als ambulant hulpverlener bij het Leger des Heils. Corné had op zijn werk een collega die het altijd had over zijn pensioen, dan zou het grote genieten gaan beginnen. Toen het eindelijk zo ver was, overleed hij acht maanden nadat hij met pensioen was gegaan. Het zette hem aan het denken. "Doen wat je echt wilt moet je niet uitstellen tot na je pensioen." Dat gevoel werd versterkt door onderzoek van de Australische Bronnie Ware, tijdens haar werk als verpleegkundige vroeg ze de terminale mensen die ze verzorgde waar ze spijt van hebben. Het meest genoemd werd: "Ik zou willen dat ik de moed gehad had, om het leven te leven dat ik zélf wilde in plaats van doen wat anderen van mij verwachten."

Ervaringen verzamelen

Het stel is nuchter over hun toekomst. Mirjam: "Het is best een grote stap, we weten nu niet waar we over een paar maanden wonen. Om je 'zekerheden' los te laten is spannend, maar het is ook avontuurlijk en geeft een gevoel van opwinding." Corné vertelt dat veel mensen vragen: Waarom doe je dit, je hebt toch alles? "Je moet hier inderdaad een beetje eigenwijs voor zijn, maar wij vinden het mooi om te pionieren." Op een tekening laten ze zien hoe hun huis eruit komt te zien. "Er komt veel glas, dus er valt veel daglicht naar binnen. En er komt een grote glazen pui die je open kunt schuiven, dan zit je als het ware buiten. We willen het liefst midden in de natuur wonen. Vanaf nu willen we ervaringen verzamelen in plaats van spullen."

Kleine gemeenschap

Momenteel is het stel op zoek naar een stuk grond waar ze hun Tiny House neer mogen zetten. De gemeente is welwillend, maar bezit zelf geen geschikte grond voor Tiny Houses. Mirjam: "Dus als er iemand op het eiland is die een stuk grond beschikbaar heeft dan horen we het graag." Ook mensen die plannen hebben om op het eiland in een Tiny House te gaan wonen mogen contact opnemen. "Onze droom is een kleine gemeenschap met meerdere Tiny Houses bij elkaar op Goeree-Overflakkee."

Kader: Tiny House

Tiny House is ontstaan in Amerika. De filosofie achter de huizen van maximaal 50 vierkante meter is genoegen nemen met genoeg. In Nederland groeit het aantal Tiny Houses snel, op het eiland staan er ook al enkele. Kijk voor meer informatie op www.tinyhousenederland.nl. Contact opnemen met Corné en Mirjam kan via tinyhousesgo@hotmail.com

Uit de krant