Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Goereese Marianne verzamelt slaapzakken voor vluchtelingen

GOEDEREEDE - "Ik had al eens eerder van het initiatief gehoord, maar toen ik kort geleden een artikel in de Volkskrant las dacht ik: nu ga ik er iets mee doen". Aan het woord is Marianne van Eelen en zij heeft het initiatief genomen om slaapzakken te gaan verzamelen voor vluchtelingen aan de grenzen van Europa. Dus wie een slaapzak over heeft voor dit doel kan deze afleveren bij Marianne.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De Stichting Sheltersuit uit Enschede is op initiatief van modeontwerper Bas Timmer ontstaan. Hij begon een aantal jaren geleden met het maken van een warme winterjas annex slaapzak voor daklozen in Nederland. De basis voor deze kleding zijn slaapzakken die landelijk worden ingezameld. In de afgelopen jaren is zijn initiatief uitgegroeid tot een stichting waarin 75 mensen werken, zo blijkt uit het artikel in de Volkskrant.

Toen Marianne Eelen uit Goedereede dit artikel las besloot ze om in actie te komen. Ze vindt het verschrikkelijk dat er aan de grenzen van Europa mensonwaardige taferelen afspelen en ze nam contact op met Sheltersuit met de vraag wat ze zou kunnen betekenen. Het doel van de organisatie is om dit jaar 3.000 van deze sheltersuits uit te delen aan vluchtelingenkinderen in kampen in Sarajevo en de Griekse eilanden. "We zitten om slaapzakken te springen", zo was de boodschap uit Enschede. Dat was het sein voor Marianne om zoveel mogelijk slaapzakken te verzamelen. "Ik hoop dat mijn gang vol komt te liggen met slaapzakken", zo vertelt ze "en als het nodig is regel ik een vrachtwagen om ze naar Enschede te brengen", aldus een optimistische Marianne.

Op zolder

Ze weet dat veel mensen ergens op zolder of in kasten nog wel een aantal slaapzakken heeft liggen. Veelal slaapzakken die nooit meer gebruikt worden en deze zijn geschikt voor hun 'tweede leven' dat bij Sheltersuit geboden wordt. Als de slaapzakken naar Enschede worden gebracht. Men vermaakt daar de zakken tot een jas die kan worden gedragen. De onderkant van de slaapzak wordt afritsbaar gemaakt en de buitenkant wordt overtrokken met een waterafstotend laagje stof, zoals dat gebruikt wordt bij kleine sheltertentjes. Vervolgens worden ze naar de vluchtelingenkampen in Griekenland gebracht. In het atelier werken vrijwilligers en mensen in vaste dienst. Het gaat hierbij veelal om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Onder hen zijn relatief veel kleermakers uit Syrië en Eritrea en van hun ervaring kan goed gebruik gemaakt worden. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten, want door ervaring op te doen maken deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een grotere kans op een vaste vervolgbaan.

Marianne Eelen roept dan ook iedereen op die dit leest om een bijdrage te leveren. "Zoek eens naar slaapzakken die al jaren worden bewaard zonder gebruikt te worden. Ik neem ze graag aan en probeer op deze manier een stukje noodhulp te geven". Nu heeft natuurlijk niet iedereen een slaapzak in voorraad, maar wie toch iets wil geven kan een donatie overmaken naar de Stichting Sheltersuit. Want er worden natuurlijk ook kosten gemaakt voordat Sheltersuits op de plaats van bestemming zijn aangekomen.

Informatie
Wie meer wil weten over Stichting Sheltersuit kan terecht op de site www.sheltersuit.com. De slaapzakken kunnen worden ingeleverd bij Marianne Eelen, Zuidzijde Haven 5 in Goedereede. Graag van tevoren even bellen naar: 06-41158320 of mailen naar mariannevaneelen@gmail.com Wie helpen wil met het vervoer naar Enschede kan ook contact met haar opnemen. Donaties kunnen worden overgemaakt naar IBAN: NL82RABO0300135009.

 

Meer berichten