Robert Jaworski en Laura van Helden presenteren hun dichtbundel samen met burgemeester Ada Grootenboer (foto Jaap Reedijk).
Robert Jaworski en Laura van Helden presenteren hun dichtbundel samen met burgemeester Ada Grootenboer (foto Jaap Reedijk). Foto: Jaap Reedijk

Robert en Laura ontpoppen zich als dichter en illustrator

Algemeen 312 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Voor Robert Jaworski is een droom werkelijkheid geworden. En voor Laura van Helden ook. Samen hebben ze de dichtbundel 'Ontpopt' gerealiseerd. Robert schreef de gedichten, Laura maakte de bijbehorende illustraties en de cover. Het trotse duo presenteerde de bundel op donderdag 20 december, in bijzijn van onder anderen burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Met z'n drieën signeerden ze de eerste drie exemplaren.

Door Kees van Rixoort

De presentatie vond plaats in een volle kantine van Goed voor Goed. Zowel Jaworski als Van Helden is medewerker van Goed voor Goed. De eerste houdt zich onder meer bezig met computers, terwijl de tweede vooral creatief aan de slag is voor het bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt.

Stilte verbeelden

Laura beschilderde al verscheidene piano's. Björn Noordzij van Goed voor Goed bracht haar samen met Robert om zijn gedichten van illustraties te voorzien. "Soms was dat best moeilijk", zegt Laura tijdens de presentatie van het fraaie eindresultaat. "Robert had bijvoorbeeld een gedicht over stilte. Hoe verbeeld je dat? Het is uiteindelijk een schommelstoel geworden."
Ze kijkt terug op een goede samenwerking met de dichter. "Robert is heel eerlijk." Zo was de tekening voor de cover in zijn ogen niet in één keer goed. Laura zegt te hopen op een voortzetting van de samenwerking. Ook heeft ze ideeën voor het maken van een stripboek.
Robert begon vijf jaar geleden met dichten. "Heel plotseling", vertelt hij. "Ik had pauze op de dagbesteding en in één keer kwam mijn gedicht Passie eruit. Het stond ergens online in de cloud. Ik raakte het kwijt, maar gelukkig vond ik het terug."

Iets diepgaands

Na Passie is Robert doorgegaan met dichten. Hij zegt dat hij zijn gevoelens er goed in kwijt kan. "In een gedicht kun je iets diepgaands echt goed uitdrukken. Ik schrijf puur op gevoel. Als ik geen gevoelens heb, dicht ik niet." Over de samenwerking met Laura is hij heel positief. Op de vraag of ze de inhoud van zijn gedichten goed getroffen heeft in haar tekeningen, zegt hij: "Ik denk dat we elkaar goed getroffen hebben. Zonder Laura zou het boek geen beeld hebben."
Of er nog een dichtbundel komt, weet Robert niet. In 'Ontpopt' staan in feite alle gedichten die hij tot nu toe geschreven heeft.
De bundel is gemaakt met steun van onder meer Goed voor Goed (vooral Björn Noordzij), diverse sponsors en Catherine van Vliet van het eilandelijke dichtersgenootschap De Reizende Dichters. Tijdens de feestelijke presentatie waren er alleen inkijkexemplaren. Vanaf 2 januari is 'Ontpopt' als hardcover te koop voor 14,90 euro.

Twee pareltjes

Volgens Björn Noordzij past het uitgeven van een dichtbundel perfect in waar Goed voor Goed voor staat. "Wij zijn allemaal iedere dag bezig om het beste uit onszelf te halen. Ook kijken we waar we kunnen groeien. Bijvoorbeeld door de droom van Robert waar te maken: een bundel met gedichten en tekeningen. Dit is ook een inspiratie voor anderen: ga ervoor, het is voor elkaar te krijgen."
Burgemeester Ada Grootenboer sloot bij die woorden aan: "Als je echt iets wil, lukt het met mensen die om je heen staan." Tegen Robert en Laura: "Jullie hebben met veel doorzettingsvermogen een droom gerealiseerd. Samen hebben jullie iets prachtigs gemaakt waar je trots op kunt zijn. Bij Goed voor Goed vind je pareltjes, zowel tussen de spullen als bij de mensen. Jullie zijn twee van die pareltjes."

Uit de krant