Heleen Tessemaker verkoopt Stellendamse PLUS Supermarkt | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
Heleen Tessemaker en Maarten Buning in de supermarkt.
Heleen Tessemaker en Maarten Buning in de supermarkt. (Foto: )

Heleen Tessemaker verkoopt Stellendamse PLUS Supermarkt

STELLENDAM – In het komend voorjaar komt er een belangrijke verandering bij de Plus supermarkt aan het Oranjeplein. Heleen Tessemaker verkoopt de supermarkt aan Maarten Buning. Hiermee komt een eind aan 25 jaar PLUS Tessemaker in Stellendam. Heleen en Maarten vertellen over deze wisseling van eigenaar.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'De PLUS' in Stellendam is al jarenlang een begrip in het dorp. De winkel fungeert daarom niet alleen als plaats waar men zich van de dagelijkse boodschappen voorziet, maar neemt als ontmoetingsplaats en sociaal middelpunt een belangrijke plaats in. Als Maarten Buning door de winkel loopt geven klanten hem spontaan een hand en stellen zich voor. En deze openheid geeft hem een goed gevoel nu hij zich voorbereidt op de overname van de winkel.

Afstand

"Trots en dankbaar", is Heleen Tessemaker dat ze in de afgelopen jaren de supermarkt heeft mogen leiden. Maar voor haar is nu de tijd gekomen dat ze afstand van haar intensieve bedrijf gaat nemen. De winkel is met ingang van volgend voorjaar verkocht aan Maarten Buning. "In februari hopen we stil te staan bij het feit dat we 25 jaar geleden hier in Stellendam zijn begonnen. En dat leek me een goede gelegenheid om te stoppen". Heleen vertelt dat dit jubileum en afscheid van de winkel voor haar veel impact heeft. "We zijn 25 jaar geleden samen begonnen en nu ga ik alleen stoppen…". Haar man Chris is vorig jaar na een korte ernstige ziekte overleden. Samen begonnen ze in Stellendam en maakten ze van de winkel aan het Oranjeplein de huidige moderne supermarkt. Ze vertelt dat de winkel vier keer verbouwd is en daardoor verschillende aanpassingen heeft ondergaan. Bij deze verbouwingen is de winkel ook steeds uitgebreid naar de huidige 1100 vierkante meter. Hoewel het een heel intensieve tijd is geweest, waarin zakelijk en privé nauwelijks te scheiden waren, kijkt ze met veel plezier terug. Hierbij noemt ze de goede contacten met de klanten maar ook de stevige band met de vaste ploeg medewerkers waarvan er opvallend veel al jaren in het bedrijf werken.

Overname

''Super trots'' is Maarten Buning dat hij de winkel in Stellendam mag overnemen. "Chris en Heleen hebben iets heel moois neergezet. Als je dan de mogelijkheid krijgt om het over te nemen, is dat natuurlijk fantastisch", aldus Maarten. Op de vraag of er veel gaat veranderen, antwoordt hij: "nee, uiteraard heeft elke ondernemer zijn eigen punten, maar ik wil graag een winkel waar klanten en medewerkers zich thuis voelen, een ontmoetingsplaats voor het dorp. Dat staat er nu en wil ik graag behouden".

Afgelopen zomer hebben Heleen en Maarten elkaar leren kennen en het 'klikte' meteen. Ze hebben dezelfde ideeën over de invulling van het ondernemerschap. Zo ontstond het idee dat Maarten alvast een periode ging meelopen met Heleen. Maarten is nu enkele dagen per week in de winkel te vinden "om te wennen". Volgend voorjaar hoopt hij de leiding van de winkel officieel over te nemen.

Maarten is afkomstig uit het Brabantse Oosterhout. Hij woont er samen met zijn partner Vera en samen hebben ze een dochtertje van drie. Een tweede kindje is op komst. Hij is al vanaf zijn vijftiende werkzaam in de supermarktwereld. Momenteel vervult hij een adviseursfunctie bij de landelijke PLUS organisatie. Door zijn werk kwam hij natuurlijk veel in contact met verschillende supermarktondernemers. De laatste jaren ontstond de ambitie om zelf als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Het was alleen nog even wachten op het juiste moment, gezien de impact die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Hij geeft aan dat hij vooralsnog in Oosterhout blijft wonen en heen en weer zal rijden. Het starten van een eigen winkel heeft veel impact, dus een stabiel thuis voor het gezin, vindt hij belangrijk. In de afgelopen tijd heeft hij veel positieve indrukken opgedaan in Stellendam. Hij waardeert de openheid van de Stellendammers, die wel een beetje aansluit bij de Brabanders, en heeft een goed gevoel gekregen van het dorpse karakter, "dat past wel bij mij". Veder houdt hij van de interactie tussen klanten en medewerkers in de winkel. "Dat is supergaaf en daar krijg ik energie van", zo verzekert hij.

De nieuwe supermarktondernemer, is heel blij dat hij binnen de PLUS-organisatie kan blijven werken. Hij legt uit dat een supermarkteigenaar bij deze organisatie veel vrijheid heeft, zodat hij een eigen stempel kan drukken op de winkel. Dit gecombineerd met de ondersteuning van de landelijke organisatie is volgens Maarten uniek in de supermarktwereld.

Heleen Tessemaker zal in de komende maanden ongetwijfeld met gemengde gevoelens terugkijken op de afgelopen periode, maar ze weet dat een groot deel van haar levenswerk in goede handen is bij de nieuwe eigenaar.

Meer berichten