Afbeelding

Iedereen is welkom in de huiskamer van Middelharnis

Algemeen 579 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Licht wanhopige mannen, bij het winkelen op sleeptouw genomen door hun vrouw. Kinderen die een vrije woensdagmiddag hebben. Jongeren die een veilige plek zoeken. Eenzame ouderen. Winkelende dames die hun man op komen halen, maar blijven hangen. Allemaal komen ze over de vloer bij PerronX, een inloophuis dat sinds kort is geopend op de Diek van Middelharnis.

Tekst: Lars Jacobusse, Foto: PerronX

Een bak koffie, een goed gesprek, samen eten, aandacht; een plek waar je welkom bent. Dat is waar PerronX voor staat, vertelt Rianneke van Wezel. Zij is één van de enthousiaste vrijwilligers die hier sinds kort bezig zijn: "hoewel we primair gericht zijn op jongeren, zijn er echt allerlei soorten mensen die even binnenlopen en een praatje maken. Het is gezellig en er is tijd voor elkaar. We merken dat mensen het enorm waarderen." En dat is ook niet zo vreemd. In een tijd met minder tijd voor elkaar, filterbubbles en groeiende eenzaamheid is dit een positieve tegenbeweging.

Pro Deo

PerronX is een idee uit de samenleving, niet van de overheid. De medewerkers zijn christen, maar benadrukken niet van één kerk te zijn. Ze willen vanuit hun overtuiging de samenleving vooruithelpen: "Er zijn veel mensen die eenzaam zijn of het zwaar hebben. En er zijn er zat die dat helemaal niet zijn, maar het gewoon gezellig vinden en even aanwippen. Wij willen het geloof in Jezus handen voeten geven door om te zien naar elkaar." Een eenvoudige manier van geloven maar wel een hele mooie, of je nu iets met geloof hebt of niet.

Alles is vrijwilligerswerk, vertelt Rianneke: "we hebben geen betaalde krachten. In totaal zijn er achttien vrijwilligers, maar die lopen niet allemaal hier. Er zijn ook mensen die zich achter de schermen bezighouden met communicatie en financiën." De komende tijd wil PerronX meer activiteiten gaan ontplooien, vrijwilligers zijn dus altijd welkom. "Kortgeleden, toen het Halloween was, hebben we cupcakes versierd met kinderen. En we hebben pas een pannenkoekenmaaltijd gehouden." Sinterklaas komt ook langs, op 17 november. Kleine kinderen (0-10 jaar) kunnen hem van 15.00 tot 15.30 uur een handje schudden en krijgen een presentje. Met kerst wordt er ook iets leuks gedaan, er wordt nog over nagedacht wat precies.

Huiskamer

Inmiddels is het klokslag drie uur en PerronX gaat open. Er staat een kind in de deuropening: "mag ik al binnenkomen?" Natuurlijk mag dat. "Vorige week was ik hier ook. En het is woensdagmiddag, dus nu kan het." Zijn vrienden komen ook binnenlopen. Ze krijgen iets lekkers te eten en drinken. En aandacht, gezelligheid en een glimlach. Dit lijkt een winkelpand, het is een huiskamer.

Kader: In het centrum

PerronX is te vinden aan Zandpad 70 en is open op woensdag en vrijdag, van 15.00 tot 21.00 uur. Binnenkort is PerronX ook op zaterdag geopend, de openingstijden zullen op korte termijn bekend worden gemaakt.

Uit de krant