Afbeelding

Goereeër Theo Bruggeman: "Vroeger kende iedereen hier iedereen"

Algemeen 754 keer gelezen

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 3: Goereeër Theo Bruggeman.

Tekst en foto: Pauline Hof

Al zijn hele leven woont hij in Goedereede, al 70 jaar. Hij werd er geboren aan de Zuidzijde Haven in het huis, waar hij nog steeds woont. Theo Bruggeman vindt het fijn wonen in Goedereede: "Als het hier niet fijn was, was ik hier al lang weggeweest. Mijn ouders woonden hier. Toen zij ouder werden en gelijkvloers wilden gaan wonen, zijn ze verhuisd naar het Bekaf. Mijn vrouw en ik hadden geluk. Wij woonden na ons trouwen op het Havenhoofd aan de Breenstraat en konden, toen mijn ouders verhuisden, mijn ouderlijk huis gaan bewonen. Dit is een van de mooiste plekjes van Goedereede. Ik ben niet de enige, die dat vindt. We horen het vaak genoeg van toeristen, die hier langs de haven wandelen."

Drukker

Toch vindt Bruggeman het lang zo leuk niet meer in Goedereede als het vroeger was. "Er is hier door de jaren heen veel veranderd. Er wonen haast geen echte Goereeërs meer. Vroeger kende iedereen hier iedereen. Dat is al lang niet meer. Er zijn heel veel mensen van buiten gekomen. Ik zeg niet, dat er iets mis is met mensen van buiten, maar ze zijn anders. Ze zijn wat afstandelijker en er is minder saamhorigheid." De saamhorigheid van vroeger vindt hij nog wel bij Koninklijke Fanfare Apollo, al moet hij eerlijkheidshalve bekennen, dat het ook daar anders is geworden. Hij is al zestig jaar aan de fanfare verbonden. Hij speelt euphonium en vervulde jaren een rol in het bestuur. Dat de sfeer in Goedereede is veranderd, komt ook door de tijdsgeest, denkt hij. Theo herinnert zich nog goed hoe bedrijvig het rond de haven was. "Er waren vroeger in Goedereede allemaal winkeltjes, wel een stuk of dertig in de oude kern. Het was ook veel drukker op straat. De meeste vrouwen waren huisvrouw en overdag thuis. Mannen waren naar hun werk. Tegenwoordig werken ook alle vrouwen buitenshuis en is het op straat veel en veel stiller. Maar het is niet alleen hier, dat vrouwen zijn gaan werken. Dat is overal."

Bestrating

Bruggeman is blij dat er nu eindelijk iets gedaan wordt aan de bestrating op de Markt en de Noordzijde Haven. Januari 2019 zou met de activiteiten moeten worden gestart "Alles ligt echt schots en scheef. De straten zijn op sommige stukken erg verzakt. Vooral de Markt is een hopeloze toestand. Ik ben naar de bijeenkomsten van de gemeente geweest over herinrichting. Er werd vooral gesproken over waar er bomen en bankjes moeten komen. Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit, als de bestrating maar wordt gedaan. Ondanks zijn gematigd enthousiasme, hoopt hij toch nog lang met Lenie aan de Zuidzijde Haven te blijven wonen. "Beneden slapen zit er in ons huis niet in. Dus als we lichamelijk wat gaan mankeren en we de trap niet meer op kunnen, moeten we op termijn misschien gaan verhuizen. Wij staan daarom ook al ingeschreven voor een andere woning. Bovendien kijken we met veel belangstelling uit naar het project op de grond van het oude gemeentehuis. Dat worden koopwoningen. Wat ze moeten gaan kosten is nog niet bekend. We volgen dat op de voet, want als we moeten verhuizen, zouden we het liefst in Goedereede willen blijven. "

Uit de krant