Afbeelding

580.000 euro voor Flakkees erfgoed

Algemeen 323 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor het zichtbaar en toegankelijk maken van erfgoed stelt de provincie Zuid-Holland ruim 3,2 miljoen euro beschikbaar in 2019. Het geld gaat naar de zeven Erfgoedlijnen in de provincie. Goeree-Overflakkee, een van de Erfgoedlijnen, kan volgend jaar circa 580.000 euro tegemoet zien.

De provincie Zuid-Holland wil het erfgoed doorgeven aan toekomstige generaties. "Erfgoed maakt de omgeving mooier, het onderstreept een oorspronkelijke identiteit en biedt kansen voor (lokale) ondernemers", vindt het provinciebestuur.

Bij het bekend, zichtbaar en toegankelijk maken van het erfgoed richt de provincie zich op groepen monumenten die aan één geografische lijn liggen (bijvoorbeeld de kust, een rivier of een trekvaart) en die samen een verhaal vertellen. Er zijn zeven van die Erfgoedlijnen. Naast Goeree-Overflakkee gaat het om de Atlantikwall, de Landgoederenzone, de Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en de Waterdriehoek.

Het realiseren van de Erfgoedlijnen doet de provincie in samenwerking met zo'n 280 externe partners. Deze samenwerking krijgt gestalte aan de Erfgoedtafels. Ook op Goeree-Overflakkee is er een Erfgoedtafel, die met enige regelmaat bijeenkomt om lijnen uit te zetten. De Erfgoedtafels krijgen van de provincie de opdracht om hun ambitie zo scherp mogelijk te formuleren.

Ook stellen de tafels elk jaar een lijst op met projecten die voor subsidie in aanmerking zouden moeten komen. Recent heeft het provinciebestuur daarover een besluit genomen. Op Goeree-Overflakkee is er geld beschikbaar voor bijvoorbeeld de restauratie van Fort Prins Frederik, de herontwikkeling van cichoreifabriek Ceres in Ouddorp, kwaliteitsimpulsen voor een aantal havenkanalen (Stellendam, Dirksland, Ooltgensplaat, Middelharnis) en communicatie.

Uit de krant