Logo eilandennieuws.nl
Foto: Wim van Vossen

Tandartspraktijk en RTM-ensemble fraaiste voorbeelden dorpsverfraaiing

MIDDELHARNIS – Stichting Maatschappelijke en Sociale Belangen (SMB) reikte vrijdagavond twee Dorpsherstelprijzen uit: één voor het tot tandartspraktijk verbouwde woonhuis plus café aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis en één voor het RTM-ensemble van perron, kaartenhuisje en aanlegsteiger op het Havenhoofd van Middelharnis. De feestelijke bijeenkomst vond plaats op de Menheerse Werf, die voor de gelegenheid zeer sfeervol was aangekleed.

Door Kees van Rixoort, foto's: Wim van Vossen

De tandartspraktijk ontving de Dorpsherstelprijs in de categorie particulier. Joline Dogterom nam de prijs in ontvangst uit handen van wethouder Daan Markwat: een oorkonde en een kunstwerk van Jaap Reedijk. 'Havenhoofd', een initiatief van de gemeente in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, was de winnaar in de categorie zakelijk, waarin ook projectontwikkelaars meedongen. De wethouder overhandigde de prijs aan twee ambtenaren die zich met het erfgoed binnen de gemeente bezighouden: Ada Overwater en Mathijs Witte. Ook zij kregen een oorkonde en een kunstwerk.

SMB, dat wortels heeft in de middeleeuwse armenzorg, stelde de Dorpsherstelprijs in 1996 in om verfraaiing van het dorpsgezicht te belonen en onder de aandacht van het publiek te brengen. De prijs gaat naar gerenoveerde of nieuwe panden of objecten die aan de voorwaarden voldoen en zich binnen de grenzen van de voormalige gemeente Middelharnis bevinden, dus in Sommelsdijk, Middelharnis, Nieuwe-Tonge en Stad aan 't Haringvliet.

Grenzen

Volgens wethouder Markwat zou SMB die grenzen mogen oprekken tot de grenzen van de huidige gemeente Goeree-Overflakkee. Dan zouden verfraaiende panden en objecten op het hele eiland in aanmerking komen voor de Dorpsherstelprijs. Waarmee tevens de frequentie van de uitreiking omhoog kan. Het aanbod van potentiële prijswinnaars zal dan immers stijgen. Nu moest SMB vijf jaar wachten – de voorlaatste prijsuitreiking was in 2013 – totdat er voldoende kanshebbers waren.

In beide categorieën had SMB eerst tien (longlist) en later vijf (shortlist) projecten genomineerd. Het ging naast de winnaars om een garage met berging aan de Dijkstraat in Sommelsdijk, een tot woonhuis en meubelmakerij omgebouwde landbouwschuur met wagenhuis aan de Dorpsweg in Sommelsdijk, een herbouwde dorpsboerderij aan de Ring in Middelharnis en een gerenoveerde en uitgebreide noodwoning uit 1946 aan de Ringstraat in Sommelsdijk in de categorie particulier.

En in de categorie zakelijk om drie nieuwe woningen aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis (op de plaats waar voorheen een kerkgebouw stond), het project Brandsteeg op de voormalige gemeentewerf te Middelharnis, de gerestaureerde woningen uit circa 1890 aan de voormalige Rijkshaven in Middelharnis en de vijf 'schuurwoningen' op de hoek van de West-Krakeelstraat en de Westelijke Achterweg in Sommelsdijk.

Voor alle genomineerden was er een oorkonde. SMB had van de prijsuitreiking zoals gebruikelijk een feestelijke avond van gemaakt, waarin niet alleen het 'stedelijk' schoon in de belangstelling stond, maar er ook volop ruimte was voor muziek en verhalen. De muzikale bijdragen waren in handen van een koperensemble van de Koninklijke Sempre Crescendo en de verhalen, in Ouddorps dialect, in die van Pau Heerschap.

Oscaruitreiking

Wethouder Daan Markwat zei blij te zijn met het initiatief van SMB. "Dit heeft een positief effect op de omgeving: goed voorbeeld doet goed volgen. En dat vindt de gemeente belangrijk." De winnaars waren uiteraard ook blij. Joline Dogterom: "Het is leuk om zo'n prijs te winnen. Het voelt als een Oscaruitreiking." Ze memoreerde het café van Mina, waar je kon drinken, roken, patat eten en biljarten en wat nu dus een tandartsenpraktijk is. "Er zijn patiënten die zeggen: ik kwam er vroeger liever dan nu. Tja, dat begrijp ik niet zo…"

Meer berichten