Afbeelding

Fysiotherapeut: Dromen zijn (niet) altijd bedrog

Algemeen 253 keer gelezen

Stel, je bent één van de duizenden jongetjes die ervan droomt piloot te worden. Op een dag trek je tijdens de gymles een sprintje en je valt. Je staat weer op en gaat naar de fysio, waar je snel weer herstelt. Maar met dat je viel, is je jongensdroom aan diggelen blijven liggen. Je hebt een nieuwe passie ontdekt. Het overkwam Jerry van Bergen. Portret van een enthousiaste fysiotherapeut.

Door Lars Jacobusse

"Kom binnen, moet je een bak koffie? Ik heb alle tijd voor je, dus ga lekker zitten." In een frisse en lichte ruimte staat een eettafel met stoelen en een keukentje. Voor patiënten, zodat ze zelf een bak koffie, thee of soep kunnen maken. Het is duidelijk, bij Jerry van Bergen en zijn collega Henrik Braber ben je meer dan welkom.

Eigen visie

Jerry was vijftien toen hij tijdens de gymles een gescheurde spier in zijn bovenbeen opliep. Hij was zo onder de indruk van het werk van de fysiotherapeut dat hij besloot: dit wil ik ook. Na het voortgezet onderwijs begon hij aan de opleiding Fysiotherapie. Hij liep stage bij een praktijk in Numansdorp, waar hij 'bleef hangen'. Hij kon er na zijn afstuderen één dag in de week terecht en algauw werd dat fulltime. "Maar na een aantal jaar had ik het gevoel dat ik aan het eind van mijn groeimogelijkheden was. Langzaamaan had ik ook een eigen visie op het vak ontwikkeld. Het leek me mooi om het op mijn eigen manier te kunnen doen. En toen begon het te kriebelen. Is dit, 'in een hokje staan' zoals ik het noem, wat ik mijn hele leven wil blijven doen?"

9 maanden verbouwen

Jerry besloot gedeeltelijk voor zichzelf te beginnen. Inmiddels werkt hij nog in deeltijd voor zijn oude werkgever en heeft hij zijn eigen praktijk. "Ik wilde het wel gelijk goed doen, dus niet op een bankje ergens in de garage maar in een pand met de nodige faciliteiten. De eigenaar van het pand waar we nu zitten, ken ik. Hij wilde mij helpen en ik mocht het gebouw zelf naar mijn smaak aanpassen en inrichten. Uiteindelijk ben ik negen maanden aan het verbouwen geweest. Al die tijd hoefde ik nog geen huur te betalen. Zo heb ik een vlotte start kunnen maken."

Het gebouw heeft Jerry precies ingericht zoals hij zelf wilde. De wachtkamer is huiselijk, een plaats waar de patiënt zich op zijn gemak moet voelen. Er zijn twee behandelruimtes en een sportruimte waar revaliderende patiënten kunnen oefenen en trainen.

Verder helpen

Je gebouw is klaar, alles is geregeld en nu moeten de patiënten komen. Een praktijk opbouwen, hoe doe je dat? "Gewoon, zorgen dat je kwaliteit levert en mensen echt verder helpt. Wij aarzelen niet als we het nodig achten iemand door te sturen. En wat ook belangrijk is: maatwerk leveren. Bij ons kan je ook 's avonds of op zaterdagochtend terecht en we zorgen dat er binnen 48 uur een afspraak kan worden gemaakt als dat nodig is."

"Ik vind het geweldig om ieder half uur weer andere mensen te hebben. Er kunnen er op een dag vier met rugpijn komen en toch zijn ze allemaal totaal verschillend, in hun persoonlijkheid, klachten en de oorzaken daarvan. Het mooie is dat je mensen echt kunt helpen. Soms is het niet mogelijk om te herstellen maar dan probeer je te werken aan de kwaliteit van leven. Mijn principe is: in je lichaam woon je heel je leven, daar kan je maar beter goed voor zorgen."

Buitensportruimte

Plannen voor de toekomst heeft hij genoeg. Achter het gebouw is hij bezig om een buitensportruimte te maken. "Het is eigenlijk al een heel jaar lekker weer. Dus ik dacht, het zou leuk zijn als mensen buiten kunnen bewegen in plaats van binnen." Het is duidelijk: Jerry en collega Henrik zijn enthousiast, zitten vol ideeën en gaan vol voor hun vak en hun cliënten.

Uit de krant