Afbeelding

Begroting 2019 is niet sluitend maar huishoudboekje is daarna op orde

Algemeen 378 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een uitvoerige aanbiedingsbrief en met een schriftelijke beantwoording op 49 pagina's van 138 vragen vanuit 6 van de 8 politieke fracties, was er donderdagavond in de raad vanuit het college en in het bijzonder wethouder Feller (financiën) een toelichting op de gepresenteerde Gemeentebegroting 2019. Een eerste stap in de uitvoering van het coalitieakkoord 2018-2022. Een begroting waar zoveel mogelijk rekening is gehouden met door de raad aangereikte kaders, zijnde het scenario 'anticiperen'. Dit alles nog in de beeldvormende fase. Oordeel en besluit staan gepland op 8 november.

Door Jaap Ruizeveld

Een begroting met een solide beeld voor de komende jaren, geeft het college aan. Weliswaar niet sluitend in 2019 maar vooralsnog wel structureel in de jaren daarna. Het tekort zal in 2019 worden gedekt uit de algemene reserves. In de begroting staat een structureel bedrag van een half miljoen euro voor nieuw beleid. Gehandhaafd blijft het uitgangspunt bij de kadernota om de belastingtarieven niet hoger dan met 1.5 % te laten stijgen. Zeker na de ontvangst van de tegenvallende septembercirculaire van het rijk moet voor 2019 met rode cijfers worden gewerkt. Dat betekent dat er goed gekeken moet worden naar de realiseringsmogelijkheden van uitgesproken ambities. Naar zorgvuldige prioritering en verantwoord inzetten van de gelden. Zoals gesteld het was nog maar beeldvormend voor de raad, echter van meerdere zijden werd nu al bezorgdheid uitgesproken. Is de gemeente niet te ambitieus?. Kunnen wij met alle projecten straks het hoofd boven water houden?. Welke bijstellingen zullen er nodig zijn?.

Investeren
De komende jaren geeft het gemeentebestuur opnieuw impulsen aan duurzame initiatieven en het behouden en waar mogelijk het versterken van de naamsbekendheid. Zo blijkt uit de aanbiedingsbrief. Daarnaast worden er maatregelen genomen op het gebied van sociale en fysieke infrastructuur en de veiligheid op het eiland. De reservepositie vereist voortdurende aandacht, toch heeft de gemeente (over meer jaren gezien) het huishoudboekje op orde. Hierdoor kan worden geïnvesteerd in Goeree-Overflakkee en kunnen de lasten voor de burgers laag blijven, stelt het college. Uit enkele kengetallen blijkt dat in 2017 er 49.130 inwoners waren geregistreerd. Dat er 20.120 banen op het eiland waren en dat het werkloosheidspercentage 3.6 bedroeg (landelijk 4.9%).

De PM-posten
Uit de uitvoerige documentatie in en rond deze begroting wordt de verwachting aangegeven dat in deze zittingsperiode (tot 2022) Goeree-Overflakkee het inwonertal van 50.000 zal overschrijden. In de begrotingsperiode 2019-2022 zijn de PM-posten Restauratie Fort Prins Frederik, de GO-bus, duurzaamheidsmaatregelen, onderzoek gemeentelijke zwembaden en herinrichting Kaai-Schelpenpad Dirksland financieel vertaald. Ook de financiële gevolgen van een motie omtrent laaggeletterdheid (relatie onderwijsveld en mogelijkheden bibliotheekwerk) zijn meegenomen. Dat geldt nog niet voor o.a. de doorontwikkeling van het Diekhuus, de voetbalaccommodaties, de huisvesting (mogelijk nieuwbouw) van het gemeentehuis (waar is die suggestie al eerder op de mat gelegd?) en de Zorginfrastructuur en het Beschermd en begeleid wonen.

Cijfers
In de toelichting noemt het gemeentebestuur dat er een hogere raming van opbrengsten is opgenomen vooral gezien de hogere inkomsten uit de toeristenbelasting. Uitgegaan wordt van een indexering van prijzen met 1,6%. Vanuit de VNG is aangedrongen deze stijging ook door te voeren bij andere gemeentelijke bijdragen, waaronder subsidies. Dit heeft tot een bijstelling geleid. Gelinkt aan de financiële startpositie verlaagt het college de jaarlijkse indexering vanaf 2020 van 1.6 naar 0.75%. Er is een reductie van de personele formatie doorgevoerd van 414 fte naar 403 fte. Echter daar staat een hoger bedrag voor inhuur van krachten tegenover. De loonkosten gaan van 3 naar 4.3% inclusief mutatie pensioenpremies.

Milieustraten
De budgetten voor reiniging zijn aangepast. Eén van de reden is de meer dan succesvolle actie om afval door particulieren gratis te kunnen laten aanleveren op de Milieustraten in Middelharnis en Goedereede. Een toename van liefst 300 procent vertelde wethouder Feller. Maar deze inzet heeft er helaas nog niet toe geleid dat afvaldumpingen in de natuur tot het verleden behoren. Eind dit jaar komt er een document waarin nieuw afvalbeleid wordt gepresenteerd met samenwerkingsmogelijkheid met Hoeksche Waard.

Doorschuiven?
Toch ook wat mutaties die worden genoemd om (gedeeltelijk) door te schuiven naar 2020. Zoals de Ontwikkeling Erfgoed en archeologiebeleid (85.000 euro); Uitbreiding publieke laadinfrastructuur (50.000 euro) en het Waterstofconvenant (125.000 euro). Voorgesteld wordt verder om het geraamde bedrag van 100.000 euro voor bestrijding blauwalg structureel te verlagen naar 50.000 euro. Op basis van de huidige prognose wordt ingeschat dat in 2021 er een winstneming van 470.000 euro kan worden ingeboekt binnen het plan Westplaat. In de schriftelijke beantwoording van de politieke vragen geeft het college een onderbouwing bij te zetten stappen. Enkele fracties, met name SGP (P.C. Grinwis), B. Tuk (CU) en VKGO (Vreugde) gaven al schoten voor de boeg richting de volgende vergadering. Een aantal vragen vond men niet bevredigend beantwoord en er werd een tijdlijn gemist voor opgevoerde te ontwikkelen projecten.

Uit de krant