Logo eilandennieuws.nl
Lau Almekinders (r)  en Michael de Vos in de judoles.
Lau Almekinders (r) en Michael de Vos in de judoles. (Foto: )

Judo Club Middelharnis bestaat 60 jaar. Meester Lau Almekinders terug op de judomat.

MIDDELHARNIS - Je hebt Return of the Jedah, de come-backs van Heintje Davids en dan heb je Lau Almekinders. In zaal 6 van de Staver geeft hij op maandag twee groepen les, alsof hij nooit is weggeweest. Steun en toeverlaat Piet van Alphen komt ook weer mee. Samen stonden ze maandag 1 oktober op de mat toen JC Middelharnis 60-jaar bestond en wethouder Berend Jan Bruggeman een bloemetje overhandigde namens de gemeente.

Foto en tekst: Maria Evers

Met zijn afscheid begin 2016 nog vers in het geheugen, lopen we De Staver in. En ja hoor. Hij staat er echt, te midden van de kinderen, die allemaal naar hem luisteren. "Zal ik het nog een keer voordoen?", vraagt hij. Enthousiast klinkt het: "Ja!" van alle kanten. En als de aandacht van de jeugd even wegzakt vertelt Lau gewoon een of ander sterk verhaal over een gevecht met een beer die hij in de verwurging nam. "En dan heb ik weer alle aandacht."
Ondanks zijn tachtig jaren, verblikt Lau niet wanneer hij nog eens laat zien hoe je moet valbreken. "Dat mag ik eigenlijk niet meer doen van mijn vrouw Adrie", vertelt een van plezier glimmende Lau, die het duidelijk niet laten kan. Nog altijd enthousiast, lenig en sterk. "De enige tablet die ik gebruik, is een tablet chocola", grapt hij.

Successen
Lau is trots op al die Nederlands kampioenen die JC Middelharnis heeft geleverd. "Het zijn er 24. Waarvan drie met 2e Dan en een met 3e Dan. En hoeveel er naar de Zuid-Hollandse Kampioenschappen gingen, dat is niet meer te tellen. Tientallen!" In 1956 werd hij lid van de JBN (Judobond Nederland). In 1966 behaalde hij de zwarte band. "En ik ben ook de enige gecertificeerd om les te geven", voegt hij er aan toe.

Anton Geesink
Hoogtepunt in het bestaan van JC Middelharnis was de komst van Olympisch Kampioen Anton Geesink naar de opening van de sporthal in Oude-Tonge. "Een boom van een vent. De mensen spreken er nu nog over. Hij vroeg me of die jongens (red: de leiding) van me, een beetje konden valbreken. Ik antwoordde dat hij zich niet hoefde in te houden. Dat hebben we geweten! Hij gooide ons helemaal te pletter. Bont en blauw kwamen we van de mat af!"
Enkele weken geleden werd hem duidelijk dat het voortbestaan van zijn judoclub, die hij op 1 oktober 1958 oprichtte, op het spel stond. "De mensen die het over hadden genomen, kregen het steeds drukker met eigen zaak, prive-omstandigheden, werk en kinderen. Het voortbestaan van de club kwam in gevaar. En dat net voor het zestigjarig bestaan!"

60 jaar JC Middelharnis
Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om niets te doen. Het was best even pittig voor hem aangezien de conditie toch wat was weggezakt. "Ik heb tweeëneenhalf jaar aan de kant gezeten." Maar hij doet het graag en hij heeft er weer veel plezier in. Trouwens net als die kinderen om hem heen. "Meester Lau?, meester Lau!", klinkt het als vanouds in de Staver. Ook de gemeente vindt het zo bijzonder dat de wethouder persoonlijk Lau en zijn crew kwam feliciteren.

Meer berichten