Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Eerste Oogcafé geopend met hondenkluif

MIDDELHARNIS - Afgelopen donderdag was de officiële opening van het Oogcafé in het Wijkcentrum van Middelharnis. Initiatiefnemer Leo Wessel, die zelf slechtziend is opende niet met een voorzittershamer of schaar en lint, maar met de kluif van zijn hulphond.

Tekst en foto: Lars Jacobusse

"Het Oogcafé is echt bedoeld om ervaringen uit te wisselen als lotgenoten" vertelt Leo. Leo is cliënt bij Visio en woont op Goeree-Overflakkee. Hij zag ruimte voor een initiatief op het gebied van lotgenotencontact op het eiland en richtte het Oogcafé op.

Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat dit geen gewone bijeenkomst is. Rond een tafel zitten blinden en slechtzienden. Een vrouw schenkt koffie aan met een piepertje dat aangeeft wanneer het kopje vol zit. De blinde vriendin van Wessel heeft banaan-chocolade muffins gebakken.

De 'voorzitter' begint met een klein toespraakje. "Mijn vriendin en ik dansen; bij een gewone vereniging waar we de enigen met gezichtsproblemen zijn, welteverstaan. Er kan veel meer dan je denkt. De mogelijkheden die je hebt als je blind of slechtziend wordt zijn echt heel groot. Ik zie mensen schilderen, boetseren, beeldhouwen, echt van alles wat."

Een oudere vrouw wil weten hoe ze de overstap van een 'oude' naar een digitale TV moet regelen bij KPN. Meteen barst het gesprek los en er worden enthousiast ervaringen en adviezen uitgewisseld. Leo Wessel heeft op een gegeven moment zijn kluif nodig om op de tafel te slaan en zijn introductie voort te zetten.

"Het komende seizoen gaan we stap voor stap allerlei items behandelen; dingen waar we in het dagelijks leven tegenaanlopen maar ook dingen waarmee we nieuwe mogelijkheden voor onszelf verkennen." Hij maakt zijn praatje gauw af en daarna is het algauw een kakafonie van gesprekken.

Officieel is het Oogcafé gelieerd aan Visio, een organisatie voor blinden en slechtzienden. Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen ook bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering.

Medewerkers van Visio kijken naar wat wél kan in plaats van wat níét kan. Het vizier staat altijd gericht op resultaat, samenhang en betrouwbaarheid. Visio realiseert met een persoonlijke en passende aanpak tevreden cliënten. Respect voor de cliënt en haar keuzes en de kwaliteit van zijn of haar leven staan voorop.

Het Oogcafé voor Goeree-Overflakke wordt iedere tweede donderdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur én iedere vierde donderdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur gehouden in Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis.

Meer berichten