Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Al vijftien jaar Op Volle Kracht

GOEREE-OVERFLAKKEE – Shantykoor Op Volle Kracht bestaat in 2018 vijftien jaar. Om dat te vieren geeft het koor op 12 oktober een jubileumconcert in Het Diekhuus. Ook Clementine Volker – Miss Clementine – is dan van de partij. De Goereese zangeres en Op Volle Kracht treden tijdens het concert ook samen op.

Door Kees van Rixoort

Shantykoor Op Volle Kracht is ontstaan uit een initiatief van Stichting Podium Goeree-Overflakkee: het kralenkettingproject. Het koor zag in 2003 het licht en timmert vanaf dat moment nadrukkelijk aan de weg. Op Volle Kracht treedt regelmatig op, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, tijdens Koningsdag, de Rotterdamse Havendag, ter ere van het 125-jarig bestaan van Sempre Crescendo in 2014 en, eerder dit jaar nog, op de Visserijdag in Stellendam. Verder is het koor frequent te zien en te horen tijdens shantyfestivals in plaatsen als Dordrecht, Veere, Zoutelande, IJmuiden, Vlissingen en Scheveningen. De tiende verjaardag vierde Op Volle Kracht met zevenhonderd mensen in De Staver. Van het nu vijftienjarige koor verschenen drie cd's.

Shanty's

De liederen die het koor iedere dinsdagavond repeteert in D'n Duyt te Middelharnis en ten gehore brengt, zijn shanty's en zeemansliederen. Shanty's zijn oude liederen die de bemanning van zeilschepen zong. Naast zeemansliederen als 'Het kleine café aan de haven' en 'De klok van Arnemuiden' zingt Op Volle Kracht ook andere nummers die met het water te maken hebben, zoals 'Sailing' van Rod Stewart. Dirigent en accordeonist Ton Warmenhoven schrijft de arrangementen. Het repertoire bestaat uit een kleine honderd liederen. Het zingen van shanty's is recent erkend als UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.

Tijdens een concert geeft een shantyman uit het koor uitleg over het lied – waar het vandaan komt, waar het over gaat – waarna de zangers inzetten en het publiek doorgaans uitbundig meezingt. De teksten zijn vrijwel allemaal in het Nederlands en Engels.

Het koor telt 52 leden. De zangers zijn allemaal mannen: bassen, tenoren en baritons. Daarnaast zijn er zeven muzikanten, onder wie twee vrouwen, voor de begeleiding op accordeon, gitaar, bas en slagwerk. De leden komen uit alle kernen op Goeree-Overflakkee. Daarnaast zijn er leden uit de omliggende regio. Samen vormen ze "een echt goed koor", aldus dirigent Ton Warmenhoven.

Zangers gezocht

De dirigent en voorzitter Dick Sperling hopen nieuwe leden te trekken. "Zingen is gezond. We hebben veel plezier en er is een informele sfeer. Het sociale staat voorop. We willen graag nieuwe mensen aan boord krijgen. Omdat de gemiddelde leeftijd de afgelopen vijftien jaar is gestegen, zijn vooral jongere leden welkom." De dirigent en de voorzitter benadrukken dat goed kunnen zingen geen voorwaarde is en dat er geen verplichting is om aan elk optreden mee te doen. Eén of twee keer vrijblijvend mee repeteren is mogelijk op dinsdagavond van 20.00 tot 21.45 uur in D'n Duyt.

Met nieuwe leden hoopt het shantykoor ook de komende vijftien jaar op volle kracht verder te kunnen. Met gehesen zeilen vooruit.

Meer informatie over shantykoor Op Volle Kracht is te vinden op www.opvollekracht.nl of op de facebookpagina van het koor. Kaarten voor het jubileumconcert zijn te reserveren via Het Diekhuus.

Meer berichten