Logo eilandennieuws.nl
Brommerverzamelaar Bas Vrijland.
Brommerverzamelaar Bas Vrijland. (Foto: )

Een hal vol rijdend cultureel erfgoed

DIRKSLAND – Fietsen, bromfietsen, motorfietsen, auto's, allemaal in oldtimer-uitvoering. De Victoriahal in Dirksland stond er zaterdag vol mee en veel bezoekers kwamen op de eendaagse tentoonstelling af. Veelal heren en dames die in een soms ver verleden nog op een Puch of een Berini hebben rondgereden – het was een nostalgisch samenzijn –, maar ook wel gezinnen met kinderen, die hun ogen uitkeken naar de vervoermiddelen van toen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De 'mobiliteitsbeurs' was een initiatief van Kees van Rumpt en Wim de Ruiter, in samenwerking met Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), die de Victoriahal beschikbaar stelde. Het was de tweede editie na een wat kleinschaliger start op een andere locatie in 2017. De organisatoren gaan er, gezien de belangstelling, van uit dat de oldtimer-tentoonstelling een jaarlijks terugkerend evenement is. Voor volgend jaar konden ze zaterdag alweer extra deelnemende exposanten noteren.

Een van de exposanten, die zaterdag naast onder anderen De Kuif met zijn historische fietsen de aandacht trok, was Bas Vrijland uit Bruinisse. Hij toonde een deel van zijn collectie bromfietsen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Gebakken eitje

Zijn totale verzameling omvat circa veertig brommers. "Ze staan grotendeels in mijn woonkamer en de schuur, maar ook de slaapkamer staat vol", vertelt hij, terwijl hij de hoogtepunten uit zijn collectie opsomt: een Berini Cycle Star uit 1952 ("met voorvering, echt uniek"), een Locomotief met een zwanenhalsframe ("lijkt op de eerste Solex"), een Berini ("geen eitje, maar een gebakken eitje") en een Sparta "in verpleegstersuitvoering".

Vrijland (78) gaat een keer of zes per jaar met zijn bromfietsen op stap om ze aan het publiek te tonen. "Je hebt algauw een praatje over vroeger. 'Ik heb ook nog zo'n ding gehad', hoor je dan, 'hij staat nog in de schuur'. 'Mag ik eens komen kijken', vraag ik dan." En zo breidt Bas Vrijland zijn collectie bromfietsen verder uit. "Cultureel erfgoed", zegt hij trots.

Meer berichten